Вшанування пам’яті Блаженнішого Любомира Гузара: студенти кафедри ЖЗМК взяли участь у прес-конференції

Кафедра журналістики та засобів масової комунікації
Заставка до матеріалу

Цієї середи, 13 березня, студенти другого курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації Національного університету «Львівська політехніка» взяли участь у прес-конференції, що відбулась у соборі Святого Юра. Отець Юстин Бойко, отець Володимир Мощич, голова клубу греко-католицької інтелігенції, депутат Львівської міської ради Роман Грицевич та депутат Львівської обласної ради Ореслава Хомик поспілкувалися з журналістами про особливості вшанування пам’яті Блаженнішого Любомира Гузара.

«Я народився у Львові, 26 лютого 1933 року. Моя мати згадувала, що я такий слабонький народився, що мене хрестили вже на 4-й день після мого народження, бо не знали, що зі мною буде. На всякий випадок хрестили…», – згадував свого часу Любомир Гузар.

Отець Юстин Бойко, який проводив звірку зі львівськими метричними книгами, озвучив дані щодо хрещення Блаженнішого Любомира: «26 лютого 1933 року був народжений Любомир-Лев-Лука Гузар. Охрестили його 5-го березня того ж року. Хрестив і миропомазав його о. Йосиф Кишакевич», – зазначив отець Юстин. І принагідно нагадав присутнім істотну настанову кир Любомира: «на мою думку, не треба бути генієм, аби довести, що українці і росіяни різні народи».

Найважливішим, стало роз’яснення щодо процесу беатифікації Любомира Гузара, адже вже почався збір доказів для подачі в відповідні структури Ватикану. Як пояснив отець Юстин Бойко, щоб проголосити когось святим існує канонізаційне законодавство й чітка процедура.

З чого ж все розпочинається? Коли людина помирає у славі святості, слід витримати 5 років по її смерті для того, щоб побачити, які є про неї посмертні відгуки, коли вже вона за себе сама промовляти не може, – пояснили священики.

Після смерті Блаженнішого Любомира було створено молодіжну групу «Покоління Любомира», що оприлюднювала інформацію про покійного митрополита. Згодом з’явилися свідчення про почуті молитви, – цей процес описує фіксацію чудес чи рятівних зцілень, що сталися внаслідок молитовних звернень за поминання Любомира. І вже по тому проголошують початок беатифікаційного процесу. Зібрані докази ретельно досліджують відповідні ватиканські комісії. Водночас для беатифікації досліджують різні сторони життя. «Святими не проголошуються люди, про яких говорять тільки хороше», – зазначив о. Юстин.

Через кілька днів, а саме цієї суботи, 16 березня, о 12:30 на вулиці Лисенка, 45, почнуть встановлювати меморіальну таблицю на честь Блаженнішого Любомира.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу