«Не зникайте з нашого життя»: дипломи про вищу освіту отримали випускники ІГСН, ІГДГ та ІПДО

Катерина Гречин, Анна Герич, тижневик «Аудиторія»
Магістри

В останні дні календарної зими Політехніка провела у доросле життя випускників Інституту гуманітарних та соціальних наук, Інституту геодезії, Інституту післядипломної освіти. До сумних нот прощання з альма-матер додалися хвилини мовчання за героями, які полягли на барикадах за нове українське майбутнє.

Ті, хто досліджує і змінює суспільство

24 лютого дипломи отримали 33 магістри напрямів підготовки «Соціологія» та «Соціальна робота» Інституту гуманітарних і соціальних наук, 8 із яких – дипломи з відзнакою.

Ця подія сталася в актовій залі вже фактично у новій Українській державі, за яку своєю кров’ю на Євромайдані заплатила Небесна Сотня. Після урочистого внесення хоругви Львівської політехніки учасники імпрези хвилиною мовчання вшанували тих, хто загинув на Євромайдані, а саму академію традиційно розпочали з виконання Державного гімну. Ведучі Владислав Бахін та Христина Забавська запросили студентів Оксану Хар та Ростислава Курганського до почесної варти коло хоругви.

Від імені ректора Політехніки абсольвентів привітав проректор з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку Богдан Моркляник. Побажавши щасливої життєвої дороги, він нагадав їм, що в Університеті вони не лише здобули знання, а й сформували свій світогляд.

Перед початком вручення дипломів до випускників звернулася директор ІГСН професор Ярина Турчин. Вона відзначила, що кафедра соціології та соціальної роботи навчає дипломованих спеціалістів у дуже непростий для країни час, коли лише починає зароджуватися новітня історія української державності, яку молодь здобула ціною свого життя. Вона висловила сподівання, що нинішні випускники виконають на «відмінно» покладену на них нелегку місію будівничих молодої Української держави, адже здобули в Університеті не лише знання, а й потрібну систему моральних цінностей, й зроблять усе, «щоб наша держава стала не лише географічним, а й політичним центром Європи».

Церемонію вручення дипломів провів проректор Богдан Моркляник. Капелан Львівської політехніки о. Тарас Жеплинський благословив випускників на нову життєву дорогу, побажавши все в житті робити з молитвою. У залі лунає «Молитва за Україну». Звучать напутні слова від викладачів кафедри, які просять своїх вчорашніх студентів: «Не зникайте з нашого життя».

Від імені випускників зі словами подяки «за прекрасні роки навчання» до викладачів кафедри та до батьків звернулася Софія Романів. До речі, Софія не лише встигла захистити магістерську роботу й отримати диплом, а й народити донечку, якій лише 7 місяців. Цього дня її Настуся теж була присутня на урочистій події: спостерігала, як мама отримувала диплом, слухала її виступ за трибуною. А Марія Боровська подякувала викладачам і батькам у своєму вірші. З актової зали під звуки студентського гімну виносять хоругву, вчорашні студенти підкидають свої конфедератки, роблять світлини на пам’ять і, звичайно, сподіваються, що через кілька років знову зустрінуться на рідній кафедрі.

Випускники передвесняні

Сто одинадцять геодезистів із семи кафедр ІГДГ попрощалися з Політехнікою 27 лютого. Двадцять чотири випускники отримали дипломи з відзнакою.

Документи про вищу освіту геодезистам вручали директор інституту професор Корнилій Третяк та проректор Богдан Моркляник, який звернувся до присутніх у залі зі зворушливою промовою, в якій навів вражаючі паралелі між діями нацистів-антисемітів у Львові в 1942 – 43 роках і вчинками українського диктатора ХХІ століття, з вини якого на рідній землі загинуло так багато наших співвітчизників.

– Треба відзначити вашу роль у тому, що суспільство змінюється. Завдяки сміливості молоді і волелюбності нашого народу, не вдалося здійснити найпідліші і найнегідніші задуми щодо нас із вами. Відвагу, чесність і гідність, які боронили наші герої, ми маємо берегти і плекати в суспільстві. Я думаю, що велика жертва, яку вони склали за наше майбутнє, не дозволить вам марнотратно ставитися до свого життя, – наголосив проректор, передаючи випускникам також і вітання від ректора вишу професора Юрія Бобала.

Успіхів у професійній діяльності та в особистому житті геодезистам побажав професор Корнилій Третяк. Наголосивши, що серед випускників інституту є видатні науковці, керівники державних служб різних країн і герої Майдану, він висловив впевненість, що й присутні у залі нестимуть у світ не тільки свої знання, а й високі духовні цінності.

Інститут післядипломної освіти закінчили взимку 104 студенти, 36 з яких мають дипломи з відзнакою. Частині з них, які навчалися на хімічних напрямах, а також за спеціальностями «Управління проектами» і «Якість, стандартизація та сертифікація», документи про вищу освіту вручили 28 лютого.