«Мир дому твоєму!»: вітання зі Святом Воскресіння Христового від Товариства «Просвіта» Львівської політехніки

Тижневик «Аудиторія»
привітаня з Великоднем

Дорогі політехніки, любі студенти! Тисячі літ відділяють нас від часу, коли Спаситель світу через пройдену Ним Хресну дорогу, мученицьку смерть дарував нам свою безмежну любов, милосердя і життя вічне. Ця Його офіра за гріхи світу стала основою християнської релігії, змінила поганську цивілізацію з культом сили, боротьби, тілесних насолод, привнісши не знані їй моральні категорії свободи, любові, добра. «Любов за нас пішла на хрест» (І. Франко).

Хресна дорога, Голгота і Великий четвер, тайна вечеря й остання розмова з апостолами, Скорботна П’ятниця… Ми наче проходимо Його земний шлях: Плащаниці в церквах, молитовні вервечки притишених вірян до Божого гробу й таке очікуване високе недільне «Христос Воскрес!».

По Другій світовій війні в середовищі українських емігрантів, коли після Богослужіння священик вітав їх цими словами, вони відповідали «Воскресне Україна!», яке донині поширене як найсокровенніше бажання українського народу.

Свято Воскресіння Христового має найвищий статус торжества всього живого, оновленого й радісного. Свято, у якому сплелись високі духовні ідеали християнської релігії і традиції народів, які жили на українських землях справіку.

Головними символами Великодня як торжества правди і любові, стали сила життя, втілена в пасках і писанках, очищальній воді й благодатному вогні, що приходить до нас із Єрусалимського Божого гробу.

Дорогі політехніки, з нагоди Великого Свята Воскресіння Христового прийміть наші найкращі вітання. Доброго вам здоров’я, щастя, добробуту і творчих успіхів.

Звертаємося до Вас словами, якими Ісус Христос звернувся до апостолів, навчаючи їх високої місії голосити Слово Боже: «Мир дому твоєму!».

Мир нашій рідній землі, яка все ще йде хресною воєнною дорогою, мир Вашим рідним, дітям, найближчим і мир душам Вашим.
 

Христос Воскрес!
 

Христина Бурштинська,
голова Товариства «Просвіта»
Львівської політехніки,
професор

привітаня з Великоднем
Приєднані файли