Відомий дослідник історії математики розповів про математиків Львівської політехніки минулих часів

Кафедра вищої математики Львівської політехніки
Фото з лекції

21 грудня 2023 року на запрошення кафедри вищої математики Інституту прикладної математики та фундаментальних наук відбулася лекція доцента кафедри теорії функцій і функціонального аналізу механіко-математичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Ярослава Притули на тему «Математика та математики Львівської політехніки до І половини XX століття».

Ярослав Григорович Притула – український науковець, фахівець з історії математики, відомий не лише в Україні, але й далеко за її межами. Дійсний член НТШ (з 2019), голова математичної комісії НТШ (з 2016). Член Львівського математичного товариства.

У рамках динамічної та насиченої доповіді лектор розповів про різні періоди розвитку математичної школи у Львівській політехніці, виділив окремих науковців та акцентував на значенні їхньої професійної діяльності.

«Я хочу в цій лекції зробити екскурс в історію математики Львівської політехніки і розповісти про тих осіб, які були перед вами, залишили нам математику та входили до спільноти Політехніки», – зазначив на початку Ярослав Притула.

Впродовж лекції спікер акцентував увагу на розвитку математики й окремих науковців у різні періоди існування Львівської політехніки. Він звертав увагу на ключові віхи біографії та наукової діяльності Гуго Штейнгауза, Лаврентія Жмурка, Станіслава Уляма, Володимира Левицького, Стефана Банаха та багатьох інших відомих у всьому світі математиків-політехніків, які своїм життям і науковою творчістю сформували феномен Львівської математичної школи.

«Моя лекція незавершена. Я на якомусь моменті зупинився, бо математичні постаті є тут, у залі», – з оптимізмом завершив зустріч Ярослав Притула.

Серед присутніх були викладачі кафедр вищої математики, прикладної математики та обчислювальної математики.

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції