Подихи добра і світла акварелей Ярини Юрик: відкрито персональну виставку відомої художниці з Політехніки

Прес-служба Львівської політехніки
на виставці художниці Ярини Юрик

Днями у Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького відбулося відкриття персональної виставки акварелей доцента кафедри дизайну та основ архітектури Львівської політехніки, заслуженого художника України Ярини Юрик. Назва вернісажу «Інспірації добра» повною мірою відповідає внутрішньому творчому самовияву цієї непересічної мисткині – наснажувати людей добром і цілісним сприйняттям світу. Адже в перекладі з латини слово «інспірація» означає «надихання», «натхнення».

На вернісажі теплі слова про творчість художниці сказали відомий громадський діяч, президент Американської торгової палати Андрій Гундер, завідувач дизайну та основ архітектури професор Світлана Лінда, голова Львівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» Ярослав Пітко, голова Ліги творчої інтелігенції Львівщини Станіслав Мигаль.

Своє творче кредо Ярина Юрик формулює так: «Моє малярство, тематика і техніка моїх робіт відображають діалектичну сутність миті: народження – горіння – проявлення та згасання... – відродження через увічнення та подолання небуття... Зафіксувавши мить, намагаюся спонукати до роздумів та зцілити душу глядача».

Талановиті та вишукані акварелі Ярини Юрик отримали широке визнання у багатьох країнах Європи і світу, здобули численні перемоги у міжнародних конкурсах малярства. Вона – фундатор сучасного кордоцентричного світоглядного напряму акварельного малярства, а її твори зберігаються у багатьох приватних колекціях США, Канади, Польщі, Німеччини, Бразилії, знайшли вдячного і захопленого глядача також у Словаччині, Чехії, Швейцарії, Великій Британії, Франції та інших країнах, їх охоче беруть музеї України.

Рік тому саме Ярина Юрик, єдина з українських сучасних художників, гідно представляла нашу країну на найбільшій у світі експозиції образотворчого мистецтва Artexpo New York, яка відбувалася у Нью-Йорку. На суд численних глядачів і світових художніх експертів подала 37 своїх талановитих акварелей. Саме ця виставка, де перетинаються культури різних країн та народів, нині формує тренди у сучасному живописі.

Учасник виставки, знаменитий канадський художник Самір Самоун так писав про твори української художниці: «Я був вражений якістю її акварельного живопису. Вона зосереджує увагу на фундаментальних механізмах спілкування між прозорими кольорами, папером та її власним унікальним стилем».

Були у Ярини Юрик й інші не менш престижні виставки, зокрема, вона брала участь у Spectrum в американському Маямі, в ювілейному 50-му Салоні дизайну та акварелі, що відбувся в Національному музеї Франції Гранд Пале. До речі, з часу його заснування тут вперше була презентована Україна.

Малювати мисткиня вчилася у Львівській художній школі та Державному коледжі декоративного і вжиткового мистецтва імені Івана Труша. Згодом закінчила Інститут архітектури Львівської політехніки. Творчість Ярина Юрик поєднує з науково-педагогічною роботою в Університеті на посаді доцента кафедри дизайну та основ архітектури, зараз готує докторську дисертацію. Вона також член Спілки дизайнерів України та інших міжнародних наукових організацій, зокрема Асоціації досліджень критичної спадщини та Асоціації колегіату архітектурних шкіл.

...Поряд із нами живе і творить живий класик сучасної акварелі Ярина Юрик. Для багатьох ця обставина залишається непоміченою. На жаль...
 

Світлини Йосипа Марухняка