Відділ навчання та розвитку персоналу відкриватиме політехнікам нові можливості професійного зростання

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій Львівської політехніки
Маркетинг

Від 15 січня у Львівській політехніці стартували тренінги для працівників нашого університету від новоствореного Відділу навчання та розвитку персоналу.

Ці навчання абсолютно відповідають стратегії Політехніки. Адже ми живемо у надзвичайно змінному середовищі, яке продукує багато нової інформації, тож доводиться працювати в доволі стресових ситуаціях. Тому нам треба вміти швидко адаптуватися до змін, а також імплементувати їх у своє середовище. Мусимо також чимало часу й уваги приділяти вивченню освітніх послуг, на які сьогодні є запити. Маємо знати, що пропонують європейський і світовий освітні ринки, щоб зрозуміти, які наші конкурентні переваги. Погодьтеся: добре обладнання, матеріальні ресурси не забезпечені людським капіталом не даватимуть бажаного результату. Тож у такому потужному університеті, Львівській політехніці, особливу увагу повинні приділяти правильному підбору персоналу, ― наголосила завідувачка Відділу навчання та розвитку персоналу Надія Любомудрова.

Якщо ще декілька десятиліть тому існувала тенденція, що освіту здобувають раз на все життя, а потім лише вдосконалюються у цій професії, то сьогодні йдеться про навчання впродовж життя.

Постійне освоєння чогось нового для багатьох стало вже стилем життя. І до цього треба адаптуватися. Багато інновацій є у науці, змінюється світоглядна філософія ― сьогодні йдеться про те, щоб дбати не тільки про себе, а розуміти, що кожен є частинкою світу, команди, середовища. Тобто бути взаємовідповідальними. Тому маємо вчитися не просто виконувати конкретну функцію, а співпрацювати у певній групі людей, старатися зрозуміти, наскільки є корисними для колективу, структури, де працюємо, тож постає питання сеансів і цінностей, ― додала Надія Петрівна.

Одне зі завдань Відділу навчання та розвитку персоналу ― допомогти людям відкривати у собі навички, які їм потрібні, спільно розв’язувати різноманітні проблеми. Також відвідування тренінгів, які організовуватимуть, стане нагодою обмінюватися позитивним досвідом між працівниками різних структурних підрозділів.

Ми ставимо перед собою завдання ― залучати людей у спільноту Політехніки. Щоб усі розуміли: працюємо в одному напрямі й маємо спільні цінності та цілі, ― підкреслила завідувачка Відділу навчання та розвитку персоналу.

Під час тренінгів окрему увагу приділятимуть емоційному інтелекту. Адже, як зазначила моя співрозмовниця, від емоційного стану залежить наша продуктивність.

Важливо, щоб люди могли зрозуміти своє місце у команді. Ще донедавна працівників сприймали просто як виконавців функцій. А треба підтримувати один одного. Тож ми разом творитимемо у Політехніці середовище, де комфортно і цікаво працювати. Це позитивно впливатиме й на імідж Політехніки. Нам важливо, щоб було усвідомлення, що політехнік ― це вже цінність. Це розуміння треба формувати у людях, ― наголосила Надія Петрівна.

Серед цінностей, які задекларовані у стратегії університету є прагнення до змін, тобто постійний розвиток у межах своєї професії.

Велику частину відповідальності за створення енергетики змін мають взяти на себе керівники структурних підрозділів, завідувачі кафедр. Люди відчуватимуть необхідність змін. Ми готові до того, що дехто не сприйматиме зміни і це звичайна фізіологічна реакція нашого мозку: ми боїмося чогось невідомого. Тому людей треба налаштовувати на зміни, на усвідомлення, що навіть помилки ― не страшні, адже вони додають досвіду, ― каже Надія Любомудрова.

У своїй діяльності Відділ навчання та розвитку персоналу керуватиметься принципами андрагогіки, метою якої є сприяти розвитку і реалізації цілісності особистості.

Коли люди тривалий час працюють на одному місці, тоді з’являється ефект інерційності й немає відчуття необхідності розвиватися, людина рухається в «тунельному» напрямку. Ми ж намагатимемося розширити можливості, відкрити нові грані роботи. У світових тенденціях HR-менеджменту є поняття різноманіття, ефективності від різноманіття. Це різноманіття поглядів, бачення, вирішення проблем сприяє всесторонньому розвитку і викладачів, і студентів, ― підкреслила очільниця Відділу навчання та розвитку персоналу.