Відбувся семінар для викладачів кафедри ЕОМ «Академічна доброчесність: lifehacks»

Кафедра електронних обчислювальних машин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-семінару

1 квітня 2021 року в межах традиційних семінарів з обміну досвідом та підвищення кваліфікації кафедри електронних обчислювальних машин к.т.н., доцент кафедри ЕОМ Анатолій Ігнатович виступив з доповіддю «Академічна доброчесність: lifehacks».

До семінару, який у зв’язку з карантинними обмеженнями проходив у режимі онлайн, долучилися 32 академічні працівники кафедри електронних обчислювальних машин, а також аспіранти освітньої програми 123 «Комп’ютерна інженерія» Богдан Гаваньо та Остап Очерклевич.

Під час семінару Анатолій Ігнатович поділився знаннями, отриманими в межах програми підвищення кваліфікації «Акредитація освітніх програм третього рівня вищої освіти. Дослідницька доброчесність». Він розповів колегам про Європейський кодекс поведінки щодо доброчесності досліджень, який використовує європейське наукове співтовариство як інструкції для керівництва під час здійснення досліджень, а також про Етичний кодекс ученого України, схвалений Постановою загальних зборів НАН України від 15.04.2009 № 2.

Учасники семінару обговорили загальні етичні принципи роботи вчених, приклади маніпулювання авторством або зневаги до ролі інших дослідників в публікаціях, випадки вибіркового цитування задля покращення власних показників тощо. В межах обговорення також ішлося про підготовку матеріалів до публікацій, «хижацькі» видання та видавництва тощо.

Під час семінару були використані матеріали виступів Юрія Рашкевича, доктора технічних наук, члена Національного агентства кваліфікацій, професора Національного університету «Львівська політехніка», а також Артема Артюхова – члена Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Зазначимо, що семінар був проведений у межах реалізації практичної складової курсу підвищення кваліфікації «Акредитація освітніх програм третього рівня вищої освіти. Дослідницька доброчесність», організованого Міжнародним фондом досліджень освітньої політики, Радою молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, громадською організацією «Інноваційний університет» і Національним університетом «Львівська політехніка».

Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару