Відбувся черговий інтерактивний захід щодо поширення кращих практик викладання європейських студій у ЗВО

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-заходу

5 травня 2023 року в рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне в онлайн-форматі відбувся інтерактивний захід «Поширення кращих практик викладання європейських студій та створення міждисциплінарних програм у закладах вищої освіти в Україні: обмін досвідом». Івент організовано командою Навчально-наукового центру «Європейські студії для технічних університетів» Львівської політехніки.

Під час теоретичної панелі-дискусії к.політ.н., доцентка Оля Івасечко презентувала напрацювання професорки Ярини Турчин щодо особливостей розвитку європейських студій у Національному університеті «Львівська політехніка», а к.політ.н., доцент Олег Цебенко – 15 особливостей проєкту EUSTS та кращі практики його реалізації.

Прогресивним досвідом з учасниками заходу поділилась директорка навчально-наукового Інституту розвитку академічного потенціалу Донецького національного університету імені Василя Стуса, координаторка Інформаційного центру ЄС, доктор філософії з політології Анна Осмоловська, яка репрезентувала доповідь «Досвід впровадження інноваційних міждисциплінарних освітніх програм і реалізації міжнародних проєктів в контексті євроінтеграції України: кейс Стусівського університету». Доповідачка акцентувала на міжнародних партнерських зв’язках ДонНУ, яких є більше семи десятків, пріоритетних напрямах інтернаціоналізації сфери освіти, міжнародній академічній мобільності, кращих практиках реалізації програм подвійних дипломів з провідними закладами вищої освіти ЄС, які започатковані та діють у Стусівському університеті.

Анна Осмоловська сфокусувалась на розкритті особливостей та змістовому наповненні нових освітніх програм для повоєнного відновлення України, як-от: ОП 053 «Реабілітаційна психологія в надзвичайних ситуаціях», ОП 232 «Соціальне підприємництво», ОП 292 «Цифрова бізнес-дипломатія», Міждисциплінарна ОП (052+073) «Управління постконфліктними територіями». Також спікерка зупинилася на практичних порадах щодо запровадження освітніх програм в університеті, спрямованих на підготовку фахівців для післявоєнного відновлення України. Окрім цього, доповідачка закцентувала увагу авдиторії на цілій низці міжнародних проєктів, які нині реалізують у Стусівському університеті, а саме: Ukraine Digital: Ensuring academic success in times of crisis, проєкт Learnopolis+ за підтримки DAAD; OPTIMA (Open Practices, Transparency and Integrity for Modern Academia) Erasmus+ KA2 (проєкти співпраці): розвиток потенціалу вищої освіти; проєкт AMU Summer Schools project; Проєкт CIVICA for Ukraine; Future Ukraine – стипендіальна програма для біженців із України в університетах Німеччини (2022–2026). Корисною була й інформація про роботу Інформаційного центру ЄС, який функціонує у ДонНУ з 2013 року та проводить світовий флешмоб #ErasmusDays, Дні Кар’єри ЄС, вебінари з євроклубами України, проєкт «Час.Опис» зі школярами.

Ще однією запрошеною гостею заходу була професорка Національного університету «Львівська політехніка», д.хім.н., професор Віра Лубенець, яка є академічним координатором проєкту Erasmus+ GoodPharma. Доповідачка акцентувала увагу на особливостях та кращих практиках реалізації проєкту, специфіці впровадження кращих європейських практик у сфері фармації у вітчизняній науці та хімічній сфері.

Також цікавим досвідом поділився канд. хім. наук, доцент Сергій Радіо, завідувач наукової частини НДЧ ДонНУ імені Василя Стуса, старший науковий співробітник НДЛ «Хімія поліоксометалатів і складнооксидних систем». Тема доповіді стосувалась розробки міждисциплінарних освітніх програм у галузі природничих наук для поствоєнної відбудови України. Спікер розкрив екологічні наслідки російсько-української війни. Ключову увагу зосередив на підготовці фахівців ДонНУ в галузі хімії, біології, екохімії та екології, які виконуватимуть важливу професійну роль у повоєнному відновленні екології України.

Практичну частину заходу із застосуванням інтерактивних методик навчання зі студентами Донецького національного університету імені Василя Стуса провели тренери з методик викладання, учасники проєкту EUSTS – доценти кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки Ольга Івасечко та Олег Цебенко. Студенти продемонстрували високий рівень знань та вмотивованість до вивчення європейських студій.

До заходу долучилось чимало учасників (загалом 44 особи), які активно задавали питання, висловлювали свої думки і доповнення.

Захід організовано під керівництвом координаторки проєкту EUSTS професорки Ярини Турчин.

З докладнішою інформацією про EUSTS можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу