Про завтра треба дбати сьогодні: відбулося чергове засідання Вченої ради Львівської політехніки

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Юрій Бобало

Вчена рада Національного університету «Львівська політехніка» на своєму черговому засіданні 6 жовтня розглянула питання виконання у 2015 році плану прийому студентів за освітньо-професійними програмами підготовки «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» і «магістр» та готовності матеріально-технічної бази університету до нового навчального року. З обох питань прийнято відповідні ухвали.

Нагородили номінантів

Роботу Вченої ради, як і завжди, розпочали з приємного. Ректор професор Юрій Бобало вручив грамоти компанії «SoftServe» та її співробітникам – члену ради директорів Тарасу Кицмею, віце-президенту ІТ- департаменту Андріану Павликевичу, директору відділу ІТ-підтримки Андрію Забабуріну та головному інженеру цього ж відділу Роману Бружинському – «за вагомий творчий внесок у розвиток навчально-технічної бази» університету. Команду «Фотоніка-1» у складі Юрія Бішка, Ігоря Андруневчина та Ігоря Кусого, якою керує доцент кафедри фотоніки Василь Татарин, за друге місце у змаганнях за кубок Львівської політехніки з перегонів автономних роботів «ROBORACE» нагородили дипломом і медаллю.

Цьогоріч премію ім. Ігоря Костенка, засновану в пам’ять про Героя України – українського-географа, журналіста, редактора «Вікіпедії», активіста Євромайдану, який трагічно загинув 20 лютого 2014 року під час протистояння на вул. Інститутській у Києві (фундатор премії – доктор Технічного університету Дрездена Гуннар Суханек) за найкращу магістерську роботу 2014 року присуджено аспірантові ІТРЕ Андрієві Гривачевському. Сертифікат на отримання премії Андрієві вручив директор ІТРЕ професор Іван Прудиус.

Влітку цього року в Трускавці відбувся II Всеукраїнський відкритий фестиваль-конкурс оркестрів інструментальних ансамблів «Яскрава симфонія Прикарпаття-2015». Камерний оркестр університету «Поліфонія» (художній керівник Роман Тесленко, концертмейстер Лі Янь Лун) став лауреатом I ступеня в номінації «Струнний оркестр». З цієї нагоди ректор вручив Романові Тесленку диплом.

Розпорядженням голови Львівської ОДА «за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки та з нагоди 60-річчя від дня народження» завідувача кафедри ЕОМ професора Анатолія Мельника нагороджено грамотою ЛОДА та цінним подарунком (годинником). Нагороду ювіляру вручив Юрій Бобало. До слова, почесну грамоту Анатолій Мельник отримав і від рідної Політехніки.

Групі науково-педагогічних працівників, представлених до вчених звань, було вручено атестати доцента і професора.

Вступників на перший курс побільшало

Про виконання у 2015 році плану прийому студентів за ОПП підготовки «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» і «магістр» членам Вченої ради доповів відповідальний секретар Приймальної комісії Роман Шуляр. Як відзначив доповідач, план державного замовлення щодо прийому вступників на навчання за ОПП підготовки бакалаврів на 11 серпня був виконаний у повному обсязі. На місця, що фінансуються за кошти державного бюджету, було зараховано 2196 осіб на денну форму навчання і 63 особи – на заочну. За кошти фізичних і юридичних осіб зараховано 2051 особу, з них – 269 осіб на заочну форму навчання.

Другу вищу освіту у нас здобувають 1834 особи на основі ОКР «молодший спеціаліст» і 16 бакалаврів. За ОПП підготовки бакалаврів, незалежно від форм навчання та джерел фінансування, сумарно в університет зараховано 5928 осіб. Цьогоріч суттєво зросла частка вступників на основі ОКР «молодший спеціаліст».

Всього на перший курс навчання за ОПП підготовки спеціаліста і магістра зараховано 4440 осіб. Нині у Політехніці навчається 15 відсотків випускників інших вишів. На жаль, 25 відсотків випускників бакалаврату не продовжили навчання в університеті.

За ОПП підготовки молодшого спеціаліста до університету та його коледжів зараховано 2148 осіб, тобто на 7 відсотків більше, ніж торік. Загалом, цього року до університету та коледжів було зараховано 12 510 осіб.

Члени Вченої ради відзначили, що вже тепер слід готувати свої пропозиції щодо формування державного замовлення на підготовку фахівців у 2016 році, зокрема й на основі ОКР молодшого спеціаліста, подбати про профорієнтаційну роботу тощо.

Приємний сюрприз для студентів: відтепер у свої вакації вони вже більше не переживатимуть за іспити, бо йтимуть відпочивати лише після складання сесії.

До опалювального сезону – готові

Звітуючи про готовність матеріально-технічної бази університету до нового навчального року, проректор з навчально-виробничої роботи Володимир Крайовський запевнив усіх, що інженерні служби університету практично завершили підготовку котельного господарства до опалювального сезону. Проведено планово-попереджувальні роботи, замінено ряд ділянок тепломереж, встановлено ще одне ІТП (навчальний корпус №15), незабаром розпочнеться облаштування нової котельні і паливної в навчальному корпусі №32 і 23 (вул. Горбачевського і Колесси). Виконано значні обсяги робіт з ремонту аудиторно-лабораторного фонду, санвузлів, місць загального користування. Продовжуються ремонтно-відновлювальні роботи в деяких навчальних корпусах, у студентському містечку, на базах відпочинку.

В університеті є ряд проблемних будівель, які потребують повного капітального ремонту, і великих капіталовкладень, тому, формуючи план робіт на наступний рік, слід це врахувати. Потребують серйозного реформування ПКО «Політехніка» і Технопарк. Необхідно в найкоротші терміни створити електронну базу даних щодо обліку аудиторного, лабораторного фондів, обладнання, житлового і не житлового фондів та об’єктів соціального призначення університету, подбати про культуру споживання енергоносіїв, суттєво зменшивши їхні витрати. Особливу надію в університеті покладають на реалізацію проекту з теплотехнічної санації навчальних корпусів та гуртожитків завдяки впровадженню комплексу енергоощадних заходів. Загалом, відзначив доповідач, матеріально-технічна база університету до нового навчального року готова.

Різне

На засіданні Вченої ради йшлося також про зарахування до докторантури, затвердження і уточнення тем докторських дисертацій, про результати атестації докторантів за 2015 рік, опублікування монографій і створення комісії Вченої ради з перевірки ІБІД. Також члени Вченої ради затвердили список найкращих студентів, які отримуватимуть стипендії Юрія Рудавського, Вченої ради університету та видатних вчених і вчених рад інститутів.

на засіданні вченої ради на засіданні вченої ради на засіданні вченої ради на засіданні вченої ради на засіданні вченої ради на засіданні вченої ради