Відбулася зустріч керівництва МІОКу з очільниками Союзу українців Румунії

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із зустрічі

10 вересня 2021 року в м. Сату Маре (Румунія) відбулася ділова розмова керівництва Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» у складі Ірини Ключковської – директорки, Андрія Яціва та Оксани П’ятковської – заступників директора, а також Оксани Горди – старшої наукової співробітниці, з Миколою-Мирославом Петрецьким, головою Союзу українців Румунії (СУР), депутатом Парламенту Румунії та Любою Горват, Генеральним секретарем СУР.

Враховуючи багатолітній попередній досвід співпраці, учасники окреслили перспективи подальшого розвитку взаємин для реалізації спільних проєктів, зокрема участь студентів українознавчих студій трьох університетів Румунії у Міжнародній школі україністики «Крок до України» МІОКу, можливості створення спільних авторських колективів освітян для роботи над навчально-методичним забезпеченням, обговорили потенційний візит депутата парламенту Румунії до Львівської політехніки з метою презентації діяльності СУР для академічної спільноти та громадськості Львова, а також участь у майбутніх масштабних подіях Інституту.

Микола Петрецький проінформував про забезпечення прав національних меншин з боку ЄС та української меншини в Румунії зокрема, сучасний стан діяльності СУР та пріоритети у їхній роботі, про важливість підтримки українського шкільництва як ключового фактора збереження національної ідентичності за кордоном.

Сторони домовилися про переведення багаторічної співпраці у більш системну взаємодію із оформленням меморандумів про співпрацю.