Відбулася онлайн-зустріч політехніків із представниками Європейського інвестиційного банку

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-зустрічі

З нагоди відзначення Дня Європи впродовж травня відбувається низка зустрічей європейських дипломатів, експертів і представників фінансованих Євросоюзом проєктів та програм з українською молоддю. До цієї ініціативи долучилися й представники Європейського інвестиційного банку, що мали онлайн-зустріч зі студентами університетів, які є учасниками енергозберігального проєкту «Вища освіта України».

Львівська політехніка також бере участь у проєкті «Вища освіта України», що його фінансує Європейський інвестиційний банк, тож наші студенти мали змогу долучитися до зустрічі й поспілкуватися з головою Представництва ЄІБ в Україні Жаном-Еріком де Загоном і cтаршою кредитною офіцеркою ЄІБ у державному секторі в країнах Східного партнерства Анастасією Харлан.

Спершу до студентів звернувся Жан-Ерік де Загон, який розповів, як працюють Європейський Союз і його основні інституції, а також про співпрацю між Європейським інвестиційним банком та Україною. Крім того, звернув особливу увагу на підтримку ЄІБ України та українських проєктів.

Далі з учасниками зустрічі спілкувалася Анастасія Харлан, яка працює в Європейському інвестиційному банку з 2014 року, а до того вже мала великий досвід: працювала в комерційних банках, відповідала за кредитування найбільших бізнесів. Вона докладніше розповіла про енергозберігальний проєкт «Вища освіта України».

«Цей проєкт започаткували сім університетів, згодом до нього долучилися ще чотирнадцять вишів. Основну частину проєкту інвестує ЄІБ. На сьогодні доступність і вартість енергоносіїв очевидно змінилася. Приходить розуміння, що замість купівлі енергоносіїв Україна має великий потенціал, щоб енергію зберігати. Наш проєкт націлений на те, щоб утеплити будівлі університетів-учасників, аби суттєво скоротити використання енергоносіїв. Водночас тривають заходи з утеплення несучих конструкцій, заміни дахів, вікон, систем опалення, освітлення, кондиціонування – все це також забезпечує комфорт і поліпшує процес навчання для студентів, викладачів, працівників університетів.

Крім того, ми маємо оцінювати ризики впливу на навколишнє середовище, щоб оминути негативні моменти – це важливий елемент, до якого не можна ставитися лише з формального погляду. Ми радіємо, що в багатьох університетах технічного напряму сьогодні з’являються спеціальності сертифікованих енергоаудиторів, які даватимуть змогу планувати та реалізовувати такі заходи не тільки у масштабах університетів-учасників, а й в адміністративних будівлях, школах, садочках, лікарнях тощо», – зауважила Анастасія Харлан.

Наприкінці учасники заходу мали змогу поспілкуватися зі спікерами та поставити їм свої запитання.

Заставка заходу Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі