Відбулася онлайн-презентація навчального посібника «Роль релігії у сучасних суспільних процесах»

Кафедра філософії Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-зустрічі: доцентка Олеся Паньків

11 грудня 2020 року відбулася онлайн-презентація навчального посібника «Роль релігії у сучасних суспільних процесах», укладеного викладачами кафедри філософії за загальної редакції доцентки Олесі Паньків.

У презентації взяли участь автори навчального посібника: професор Віктор Петрушенко, доцент Андрій Кадикало, доцентка Оксана Онищук, доцентка Олеся Паньків, а також старший викладач Любомир Федорів. До презентації долучилися науковці з Києва: старший науковий співробітник Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України Олег Кисельов та доцент, завідувач Центру соціальних та гуманітарних досліджень Інституту експертно-аналітичних та наукових досліджень Національної академії державного управління при Президентові України Сергій Гераськов. Модерував презентацію завідувач кафедри філософії Ігор Карівець.

Автори навчального посібника поділилися особливостями підготовки навчального матеріалу до тих розділів, які вони готували, розповіли про значення тем цього посібника для розуміння стану релігій в сучасному суспільстві. Теми навчального посібника відповідають темам навчальної програми вибіркового однойменного курсу, який викладається тим студентам та магістрам Львівської політехніки, котрі виявили бажання поглибити свої знання про роль релігії у житті сучасного суспільства, про сучасні тенденції у світових релігіях, про новітні релігійні організації, особливості релігійної свідомості та релігійного відношення до світу й людей.

Усі учасники презентації погодилися, що у світі зростає релігійна нетолерантність, адже більшість людей, не знаючи, що таке релігія, сприймають її через засоби масової інформації, через політично-ідеологічну складову, і не вникають у сутнісні характеристики тої чи іншої релігії. Релігія все ще має вплив на життя людей, незалежно від того, чи вони усвідомлюють цей вплив чи ні. Тому актуальним залишається дослідження релігії, її проявів та структури, як організованої суспільної, так і релігійного досвіду, релігійної свідомості, тобто «зовнішньої» та «внутрішньої» релігії.

Скріншот з онлайн-зустрічі: доцентка Олеся Паньків	Старший науковий співробітник Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди Олег Кисельов