Відбулась Третя онлайн-школа Youth Diplomacy Hub на тему «Дипломатія воєнного часу»

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-заходу

16–17 червня 2022 року кафедра політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук спільно із Інтелектуальним навчально-науковим центром професійно-кар’єрної орієнтації Національного університету «Львівська політехніка» провели Третю онлайн-школу Youth Diplomacy Hub на тему «Дипломатія воєнного часу».

Цьогоріч у заході взяли участь близько 80 учнів та студентів, які цікавляться сферою міжнародних відносин і дипломатичною роботою. Учасники обговорили актуальні питання розвитку сучасної української дипломатії військового часу, особливості дипломатичної роботи в умовах війни, ознайомились із можливостями підвищення фахових знань, необхідних для успішного кар’єрного росту молодого фахівця-міжнародника.

Захід відбувається з метою передавання досвіду, практичних навичок представниками дипломатичних та консульських служб, державними службовцями та громадськими діячами студентам спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», ознайомлення з особливостями консульських і дипломатичних відносин, формування у молоді розуміння викликів у сфері сучасної дипломатії, підвищення рівня фахових знань, необхідних для успішного кар’єрного росту молодих фахівців.

Особливе зацікавлення у слухачів школи викликали доповіді Почесного консула Литовської Республіки у Тернополі Ярослава Візняка, який розповів, як працює консульство в умовах війни, про розвиток співпраці України та Литви, а також вказав на необхідні компетентності молодого фахівця-міжнародника в сучасних умовах.

Цікавою була й доповідь д.політ.н., професора Людмили Чекаленко, яка багато років очолювала кафедру зовнішньої політики і дипломатії Дипломатичної академії при МЗС України, працювала у дипломатичних відомствах України. Про досвід підготовки фахівців-міжнародників у Польщі розповів Юрій Гайдук – завідувач кафедри міжнародних відносин Державної академії прикладних наук в Хелмі (Республіка Польща). Практичним досвідом роботи в органах місцевої влади поділилась із учасниками Галина Макота, директорка Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Надзвичайно цікавою була доповідь Оксани Дащаківської, к.політ.н., голови регіонального офісу Міжнародного фонду «Відродження» в Західній Україні, яка розповіла про розвиток громадської дипломатії в умовах війни, зауважила, що громадська ефективна саме там, де часто обмежений мандат у дипломатів.

Також до заходу долучились і випускники кафедри політології та міжнародних відносин, які поділились своїм досвідом. Зокрема, Оксана Кручініна, засновниця Благодійного фонду Hope.UA, розповіла про принципи організації та надання гуманітарної допомоги Україні. Анна Лукасевич, головна консультантка Служби забезпечення діяльності Кримської платформи в структурі Представництва Президента України в АР Крим, розповіла про роботу Кримської платформи умовах війни.

Надзвичайно цікавими також були презентації студентів кафедри політології та міжнародних відносин Юлії Вайди та Богдана Мірінчика, які брали участь у багатьох міжнародних програмах академічної мобільності, є Послами європейської молоді у програмі «Східне партнерство».

Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу