Відбулась онлайн-зустріч із психологинею Ганною Мелешко-Келюх, випускницею Львівської політехніки

Сергій Попович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ганна Мелешко-Келюх

1 лютого на зустріч зі студентами завітала наша випускниця Ганна Мелешко-Келюх, психологиня та кар’єрна консультантка, HR Business Partner у компанії SoftServe. Гостя розповіла про емоції та правильне керування ними, налаштування свого психологічного стану, особистий розвиток, продуктивність і пошук роботи. Серед іншого згадала й про своє студентство. Зустріч організувала Група зв’язків з випускниками Львівської політехніки.

Захід відбувався у прямому ефірі на сторінці університету в Instagram, де глядачі мали змогу ставити запитання. Він був організований у межах серії зустрічей з випускниками Львівської політехніки Alumni.Live, на яких обговорюють важливі й актуальні теми, що мають дати порцію натхнення та мотивації.

Ганна Мелешко-Келюх, зокрема, розповіла, що давно визначилася, що її цікавить психологія, попри те, що раніше це не був популярний напрям:

– Психологія на той момент була не досить популярною, і на психологів дивились як на якихось шаманів. Тепер ставлення зовсім інше, і ми бачимо, наскільки вона гармонійно вливається у всі сфери нашого життя.

Серед університетів Львова пані Ганна обрала Львівську політехніку через практичну спрямованість тоді ще зовсім молодої кафедри психології.

– Насправді я ні разу не пожалкувала, оскільки викладачі були дійсно практиками, вони максимально залучали нас до активностей. Ми відвідали масу закладів, де змогли побачити, як працюють психологи, психотерапевти. Це і дитячі будинки, і центри, де займаються з дітками з аутизмом та синдромом Дауна, і психоневрологічний диспансер. Усе це було так ефективно, захопливо, що ми справді горіли тим навчанням і чекали такої практики, – наголосила гостя.

Говорячи про емоційні гойдалки, які підстерігають нас під час криз, психологиня зауважила, що негативних емоцій з погляду психології не існує, всі вони є сигналами нашого організму, і ми маємо право їх проживати. Тут важливо зрозуміти, що ці емоції означають, і спрямувати їхню енергію в корисне русло, а не на оточення, яке не має до них стосунку. Психотерапевт, на її думку, надає звичайну послугу. Лікар може вилікувати фізичну травму, юрист – розв’язати правові проблеми, а психотерапевт – налагодити психологічний стан. Тому звертатися по його допомогу цілком нормально.

Для самозаспокоєння «тут і тепер» можна використовувати техніки дихання, медитацію, йогу, техніку «заземлення» – натискання ступнями на землю й тактильна взаємодія із середовищем. Це допомагає повернутися до тями, що особливо важливо під час панічних атак. Особисто Ганна Мелешко-Келюх рекомендує звернути увагу на балансну модель Пезешкіана, яка поділяє нас на чотири сфери: тіло, діяльність, стосунки та сенси. Треба старатися віддавати цим частинам умовно по 25 % своєї енергії, хоча така ідеальність, безперечно, неможлива. Якщо одна з частин переважає, то належить згадати про потреби інших трьох і балансувати їх, звідси й назва.

Популярним питанням, що, зокрема, пролунало і в ефірі, є емоційне вигорання. Його симптоми – постійне виснаження організму, байдужість до людей, помітний спад продуктивності. Важливо відрізняти просте виснаження від вигорання. Перше характеризують як короткотривалий стан, що минає досить легко, якщо ми візьмемося за те, що нас «заряджає». Вигорання ж довгий процес, який настає й минає поступово, і щоб його побороти, варто звернутися до спеціаліста.

Наступне питання – soft skills. За оцінкою Всесвітнього економічного форуму 2023, серед найважливіших soft skills – аналітичне, креативне мислення, технічна грамотність і гнучкість. Ганна Мелешко-Келюх від себе додала б критичне мислення, життєстійкість (стресостійкість) і допитливість, яка допомагає набувати нових навичок у сучасному швидкоплинному світі. Психологиня зазначає, що сьогодні зміна роботи – звичайна річ, і працювати в одній компанії все життя вже не є поширеною практикою.

Не менш злободенною є тема тайм-менеджменту. Щоб опанувати його, пані Ганна рекомендує планувати свої завдання, що дасть змогу вибирати з них пріоритетні й виконувати їх послідовно. Ефективним є метод Pomodoro, який передбачає 25-хвилинну концентрацію на якійсь діяльності з короткими перервами (3–5 хв) між підходами й довгим відпочинком (15–30 хв) через чотири такі цикли. Також варто у процесі виконання різноманітних завдань братися спершу за найважчі. Працювати над ними рекомендовано зранку, якщо можливо, коли ефективність організму найвища.

Шукаючи роботу, наголошує психологиня, спершу важливо знайти себе, тобто те, де ви себе бачите найкраще. Вона радить використовувати в підготовці до співбесіди різноманітні сучасні інструменти, зокрема спеціалізовані сайти та соцмережі на кшталт LinkedIn, переглядати повчальні відео на YouTube, заздалегідь для себе відповідати на поширені запитання від роботодавців. Студентам варто проходити стажування, волонтерити, набиратися досвіду, вступати до молодіжних організацій, що продемонструє їхню активність. У резюме належить згадувати свої досягнення й обов’язки в таких колективах.

Наостанок Ганна Мелешко-Келюх зауважила, що для того, щоб бути продуктивним у 2024 році, треба реально оцінювати свої ресурси. Варто розуміти, що вам подобається й дає задоволення, що може підтримати. Психологиня згадала і про модель Мілтона Еріксона, згідно з якою будь-яке рішення є хорошим, оскільки забезпечує досвід, що добре відгукнеться в майбутньому.

– Краще зробити й помилитися, але набути досвіду, ніж не робити нічого і залишатися на місці, – запевнила наша випускниця.

Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі