Від академічних успіхів до міжнародної кар’єри: розмова з Адріаною Вінтоняк

Вікторія Бугайова, Центр комунікацій Львівської політехніки
Адріана Вінтоняк

Адріана Вінтоняк — студентка кафедри обліку та аналізу, яка цього року завершила з відзнакою бакалаврат за спеціальністю «облік і оподаткування». Також вона здобула диплом І ступеня у Всеукраїнському конкурсі наукових робіт за цією спеціальністю. Поряд із навчанням дівчина бере активну участь у Пласті — національній скаутській організації України, що сприяє всебічному патріотичному вихованню і самовихованню молоді. Нещодавно Адріана отримала безстроковий контракт від PwC Lviv SDC — провідної міжнародної аудиторської фірми. Ми поговорили з Адріаною про її досягнення, плани на майбутнє та роль Пласту в її житті.

— Адріано, вітаємо із завершенням бакалаврату з відзнакою! Що вас спонукало обрати спеціальність «облік і оподаткування»?

— Я прийшла до Львівської політехніки вже після коледжу, який теж закінчила за спеціальністю «облік і оподаткування». Сама я з невеликого містечка Болехів Івано-Франківської області, там і навчалась у коледжі, де було доволі вузьке коло спеціальностей, серед яких я визначилася саме з цією. Адже я з дитинства цим захоплювалася: мені подобалося заповнювати документи, спостерігати за роботою мами, яка також є бухгалтеркою, і тому я вирішила так само піти цією стежкою.

— Ви здобули диплом І ступеня у Всеукраїнському конкурсі наукових робіт. Розкажіть, будь ласка, про вашу дослідницьку роботу та її основні результати.

— Загалом дослідницька робота ще не фінальний результат, адже ми з моїм науковим керівником і далі вивчаємо цю тему й не плануємо зупинятися. Рецензенти надали додаткові шляхи дослідження, та ми й самі розглядали їх, просто не вистачало часу, щоб їх реалізувати. Як такого захисту роботи не було, ми просто скинули її у визначені терміни, а комісія вже перевіряла роботу й надсилала результати та відгуки: викладачі вказували, на що треба звернути увагу, і виставляли бали, тому так вийшло, що за кількістю балів рецензентів мені вдалось отримати диплом І ступеня.

— Як ваш досвід у Пласті вплинув на ваше навчання та професійний розвиток?

— Я досі є членкинею Пласту й можу впевнено сказати, що він дуже загартовує дух. І я думаю, що для мене це теж відіграло вирішальну роль, адже я навчилася того, що, коли щось не вдається, потрібно шукати людей, які допоможуть вирішити твою справу, братися самостійно шукати розв’язання проблеми та ніколи не здаватися. У Пласті діє правило: завжди самовдосконалюватись у різних напрямах. Це також позитивно вплинуло на мене у плані навчання і дало змогу пробувати себе в різноманітних сферах (до прикладу, писати статті в різних наукових напрямах).

— Ви отримали безстроковий контракт від PwC Lviv SDC. Як плануєте скористатися цим шансом для розвитку своєї кар’єри?

— PwC — це компанія, яка надає дуже багато можливостей для розвитку, пропонує різноманітні тренінги, напрями зростання. Я дуже щаслива, що змогла отримати цей контракт. Зараз я працюю з чеською командою, і це новий цікавий досвід, бо з українською командою наразі не маю жодних проєктів. Є великий вибір тренінгів, можна переходити з відділу у відділ, пробувати себе в нових сферах, які стрімко й активно просувають роботодавця.

— Які навички та знання, здобуті під час навчання, ви вважаєте найкориснішими для роботи в PwC?

— Насправді їх дуже багато. Це і англійська мова, адже під час роботи та навчання вона дуже швидко «прокачується», і розвиток уміння працювати в команді, бо ти щоразу вчишся взаємодіяти з новими людьми, і планування часу — навичка, яка потрібна для того, щоб якісно виділяти час на різні справи та встигати все до визначеного терміну.

— Чи мали ви досвід практики або стажування під час навчання? Якщо так, то які висновки для себе зробили?

— Так, ми мали навчальну практику, але вона була досить загальною, а не професійною. Ми вчилися заповнювати первинні документи й опановували різноманітні інші базові навички та знання. Останній семестр я навчалася за дуальною формою, власне через PwC, де здобула значно більше. Тож уже там вчилася чогось більш поглибленого, зокрема співпрацювала з київським офісом, і не лише, адже PwC — це така більш розширена платформа.

— Що для вас зараз є найбільшим викликом у сфері обліку та аудиту і як ви плануєте його подолати?

— Мене аудит завжди цікавив, я ще з першої дисципліни зрозуміла, що для мене це дуже цікаво, хоч і складно. Саме у PwC я спробувала себе та зрозуміла, що це справді важко. Тому, певно, викликом для мене буде скласти міжнародний сертифікат АССА.

— Які професійні досягнення ви ставите перед собою як цілі на найближчі кілька років у сфері обліку та оподаткування?

— Мабуть, це буде кар’єрне просування. Я не можу знати, як усе складеться далі, але на найближчі роки можу сказати, що в PwC все розвивається досить швидко. Тобто не потрібно буде засиджуватися десять років на одній позиції, а потім через багато років рухатися далі. Тож я планую просуватися кар’єрними сходинками в PwC, скласти міжнародний сертифікат АССА, але все це згодом, бо мені ще багато потрібно навчитись і пройти.

— Які поради ви могли б дати студентам і вступникам, які тільки починають свій шлях у галузі обліку та оподаткування?

— З порад: добре знати англійську мову, адже без неї зараз нікуди, оскільки будь-яка фірма чи підприємство матиме зв’язки з міжнародними компаніями, постачальниками та продавцями. Невпинно прагніть чогось, бо, якщо ви стрімко йдете до своєї мети і ставите перед собою цілі, вони завжди будуть досягнуті. Також не падайте духом і не здавайтеся, якщо щось одразу не виходить. Пам’ятайте, що завжди є люди, які можуть допомогти, порадити та підтримати. Варто пробувати себе в різних сферах, і обов’язково знайдеться та, яка буде найбільше до душі. Ну і використовуйте можливості, які пропонують викладачі, кафедра та різні молодіжні організації, як-от стажування, наукові роботи тощо.

Фото із вручення сертифіката Адріана Вінтоняк