В’ячеслав Москалевський: «Співпраця з Політехнікою – це погляд у майбутнє»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
В’ячеслав Москалевський

Найбільший проєкт, який цьогоріч реалізували у Львівській політехніці – «До вершин з ROSHEN», у межах якого, за підтримки Кондитерської Корпорації, в Інституті хімії та хімічних технологій відкрили п’ять нових лабораторій, оснащених сучасним обладнанням. Окрім того, запровадили стипендійні програми для заохочення студентів до наукової діяльності, підтримали й мотивували науково-педагогічних працівників до здобуття найпрогресивніших знань і забезпечили представлення української наукової спільноти у міжнародному науковому середовищі, організували заходи для інформування студентів про сучасні тренди, вимоги та виклики бізнесу.

Про соціально відповідальний бізнес, головні напрями діяльності, які розвивають для цього, більше розповідають представники КК «ROSHEN».

Розвиваючи компанію, розвивають країну

– Особливого поштовху для того, щоб Кондитерська Корпорація «ROSHEN» почала працювала соціально відповідально, не потрібно було, адже всі ми живемо в цій крані, тож для нас важливо, розвиваючи компанію, розвивати суспільство, – каже президент КК «ROSHEN» В’ячеслав Москалевський.

Починаючи з березня 2015 року, компанія втілювала в життя проєкт допомоги національній дитячій лікарні ОХМАТДИТ. Десятки мільйонів гривень вклала в придбання та встановлення найсучаснішого хірургічного обладнання, ліфтів, світильників та у повну реконструкцію всіх систем комунікації (опалення, вентиляція, електроживлення). Також компанія системно надає допомогу постраждалим у зоні АТО, забезпечуючи лікування в клініках і реабілітаційних центрах. Провела капітальний ремонт відділення онкогематології та створила відділення аутологічної трансплантації кісткового мозку клініки № 2 в Національному інституті раку. Загальний бюджет проєкту, який тривав майже два роки, становив 50 мільйонів гривень. Загальна площа приміщень, відремонтованих «ROSHEN», – 1900 квадратних метрів.

Минулоріч у лютому в Кременчуцькій міській дитячій лікарні відкрили нове стерилізаційне відділення та лабораторію в межах благодійного проєкту КК «ROSHEN» у сфері охорони здоров’я. Бюджет створення нового стерилізаційного відділення та лабораторії становив 35 мільйонів гривень.

Понад двадцять років «ROSHEN» реалізовує різнопланові проєкти, наповнені особливими емоціями. Серед них – реконструкція фонтана в Харкові, побудова сотень дитячих майданчиків, які тішать малечу в багатьох містах України, модернізація Черкаського зоопарку, реконструкція Київського академічного драматичного театру на Подолі, облаштування ковзанок у Дніпрі, Харкові, Києві та багато іншого. Та чи не найрезонанснішим стало створення найбільшого плавучого фонтана в Європі й ремонт набережної у Вінниці.

– Цей проєкт став потужним поштовхом для розвитку міста. Тепер туди приїжджають сотні людей із різних куточків, щоб подивитися саме на фонтан. У місті добре розвивають туристичний напрям, побудували декілька готелів, – додає В’ячеслав Олександрович.

Працюють локально і глобально

– Напрями нашої благодійності дуже різні. Це те, що на цей момент актуальне і може відповісти на запити соціуму та нашої компанії. Загалом благодійність для нас є двоскладовою. З одного боку, ми бачимо, чого не вистачає Україні, що потрібно нашій спільноті, та створюємо відповідні проєкти, вкладаючи в них кошти. З другого боку – бізнесова частина, тобто, реалізовуючи соціальні програми, працюємо на те, щоб люди знали, що це зробила Кондитерська Корпорація «ROSHEN», – пояснює радник директора з питань розвитку і впровадження нових технологій КК «ROSHEN» Володимир Ярандін.

Як розповів В’ячеслав Москалевський, Корпорація пройшла декілька етапів розвитку соціально відповідального підприємництва, чимало проєктів реалізувала на загальнодержавному рівні.

– У нашій країні досить дивні тенденції: спершу нікому нічого не потрібно, а згодом безліч тих, що чекають на підтримку. Для нас важливі глобальні й перспективні проєкти. Так, до прикладу, співпраця з Львівською політехнікою нас цікавить через можливість виховувати нові покоління фахівців, які матимуть відповідні якісні знання. Ми пропонували свою підтримку різним університетам, та саме Політехніка сутнісно й оперативно відреагувала. Ті проєкти, які ми реалізовуємо, щоб зачепити емоційно, більше спрямовані на рекламу, а от така співпраця, як із Львівською політехнікою, – це погляд у майбутнє. Хотілося б виходити на інший рівень діяльності, – наголошує В’ячеслав Олександрович.

Мотивація, системність, послідовність, прозорість і справедливість

– Ми дуже ґрунтовно підійшли до вибору закладу вищої освіти, з яким хотіли розвивати співпрацю. Перед тим вивчали європейську практику в цьому напрямі, їхні напрацювання та інструменти. Також мали декілька зустрічей із керівництвом у тих університетах, які нас цікавили. Нам важливо було розуміти, чого університети прагнуть, як бачать свій подальший розвиток, що вже зроблено та які плани на майбутнє, – пояснює керівниця відділу оцінки та навчання персоналу КК «ROSHEN» Ольга Савкіна.

Розвиваючи соціально відповідальний бізнес і в медицині, і у військовій сфері, і в освіті та науці, Кондитерська Корпорація «ROSHEN» дбає, щоб ця діяльність мала системний характер.

– Ми прагнемо своєю діяльністю охопити якомога більше людей. Досягти цього можна, поліпшуючи матеріально-технічну базу. Однак для нас також важливо серед більшості виділити найкращих. Для цього обрали інструмент, який сприяє розвитку зацікавлення до здобуття академічних знань та залучення до науки серед студентів і викладачів. Це – Програма індивідуальних стипендій для студентів та доплат для викладацького складу ІХХТ. Для нас важливі справедливість і прозорість у всьому, що робимо, тому дуже ретельно підійшли до напрацювання критеріїв відбору переможців стипендійної програми. На прикладі Львівської політехніки, де відбулося вже декілька етапів конкурсу серед студентів та викладачів, бачимо, що інтерес до цієї Програми зростає, – зазначає Ольга Савкіна.

Обопільно цікава співпраця

– Минулоріч, розпочинаючи співпрацю з Львівською політехнікою, ми шукали точки дотику саме в науковій тематиці. Це був непростий пошук. Разом із політехніками ми зробили досить глибокий і змістовний аналіз, який показав нам, що роботи, які здебільшого виконують в університеті, пов’язані з наукою та винахідництвом. І найчастіше ці розробки завершуються патентом, лише зрідка їх виставляють на ринок. Натомість наша компанія має власний напрям роботи, пов’язаний із хімією та фізикою, виробництвом харчових продуктів, кондитерських виробів, і розпочала виробляти деяку сировину. Тож знайти спільне зацікавлення було непросто. Ми шукаємо такі проєкти, щоб були цікаві для нас як для користувачів наукового потенціалу політехніків, а також розуміємо: якщо будемо використовувати їхні розробки, то це матиме фінансовий інтерес і для університету, – наголошує Володимир Ярандін.

Невдовзі відбудеться зустріч представників Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки і КК «ROSHEN», у межах якої презентують роботи в напрямі створення біодеградабельних полімерів для кондитерської промисловості.

– Якщо буде зрозуміло, що наступного року чи за рік ми зможемо вийти з цим продуктом на ринок, то і далі працюватимемо з Політехнікою в цьому напрямі, нарощуючи свої можливості й використовуючи потенціал науковців університету. Та якщо побачимо, що ця ідея не розвивається далі обговорень, то це не матиме продовження, – пояснює Володимир Анатолійович. – Також разом із керівником науково-дослідної частини Політехніки Романом Небесним ми обговорюємо й інші напрями співпраці, які можуть бути взаємно цікавими в комерційному плані. Навіть більше, знаючи, що ми співпрацюємо з Інститутом хімії та хімічних технологій, до нас звертаються менеджери фірм, що працюють із кінцевим продуктом на ринку, і пропонують вивчати нові технології, які застосовують у світі. Тепер маємо деякі зразки з Німеччини, які вивчатимуть у ІХХТ, і сподіваємося, що невдовзі зможемо вийти зі спільним продуктом.

Формують базу фахівців нового рівня

Упродовж п’яти років за різними напрямами в Кондитерській Корпорації «ROSHEN» пройшли стажування 50 студентів, із них свою кар’єру в компанії розвивають майже 45 відсотків. Деякі стажисти, які прийшли в компанію п’ять років тому, обіймають керівні посади на підприємствах Корпорації.

Ольга Савкіна наголосила, що в Кондитерській Корпорації «ROSHEN» переконані в потребі вкладати в молодь, оскільки це є одним із шляхів формування бази фахівців, які потрібні для розвитку компанії та налагодження відповідних процесів у майбутньому.

– У нас напрацьовано механізм організації та проходження стажування. За три місяці практики є можливість виявити всі риси, притаманні тому чи іншому фахівцеві, і за цей час встигаємо «заточити» потенційного працівника на виконання тих завдань і на ту філософію, що є в нашій компанії, – розповідає Володимир Ярандін. – Під час стажування студенти мають змогу побачити виробництво і зрозуміти, чи їм це підходить і чи хочуть вони розвиватися в цьому напрямі. Звичайно, ми, простажувавши фахівців, відбираємо їх за певними характеристиками, здатністю до технічної та наукової роботи й забезпечуємо їм швидке кар’єрне просування відповідно до їхніх можливостей.

У своїй діяльності Кондитерська Корпорація «ROSHEN» старається все, за що береться, доводити до такого рівня, щоб це працювало автономно. Компанія заохочує працівників здобувати нові знання тим, що постійно розвивається, розширюючи спектр процесів, які треба розробляти та підтримувати. Тож розвиток працівників прив’язано до виконання конкретних бізнес-завдань.

– Вважаю процес навчання людей технологією. Хоча, на моє переконання, далеко не все вдається так, як хотілося б, бо навчання потребує виходу із зони комфорту, а люди здебільшого хочуть малими зусиллями здобувати нові знання. А це неможливо. Також працюємо над будівництвом навчально-дослідного центру. Сподіваємося, що це буде такий центр, де ми зможемо проводити масштабні конференції, запрошувати студентів та давати їм можливості набувати практичного досвіду і формувати фахівців нового рівня, – зазначив президент КК «ROSHEN» В’ячеслав Москалевський.

Володимир Ярандін Ольга Савкіна В’ячеслав Москалевський