«Великий льох» – причини і наслідки: Ірина Фаріон виступила з післясловом до сценічної версії містерії Тараса Шевченка

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото із заходу

Професор катедри української мови Ірина Фаріон виступила з післясловом до сценічної версії містерії «Великий льох» Тараса Шевченка у виконанні студентів Львівського фахового коледжу культури і мистецтв. Постановник дійства – Заслужений діяч мистецтв України Юрій Чеков.

Ірина Фаріон заначила, що актуальність Шевченкового твору рівнозначна наближенню нашої перемоги над одвічним московським ворогом. І постановникові, і студентам вдалося визначальне: своєю пасіонарною грою-життям вони розкрили історичні причини і сьогочасні наслідки наших перемог і поразок. Блискуче вмонтовані режисером історичні коментарі допоможуть глядачеві осягнути закон детермінізму: за кожну зраду нація відповідатиме і платитиме ціною життя найкращих через вчинки найгірших. У нашій літературі нема потужнішого твору за «Великий льох» у його кодах-ключах, що дають нації відповіді на найскладніші питання національного буття: не тільки «за що?», але «для чого?».

Блискуча постанова містерії і натхненна студентська праця, актуальність Шевченкових візій, трагізм і героїзм сьогодення – усе це мало потроєну силу Шевченкової правди і нашого шансу очиститися від скверни. Низький уклін усім майбутнім акторам і їхньому Учителеві-натхненникові та розкодовувачеві Тараса – панові Юрієві Чекову.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу