Вебінар ESFRI: професорка Тетяна Степура про нові можливості для українських дослідників у сфері суспільних наук

Кафедра економіки підприємства та інвестицій Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-семінару

1 жовтня 2024 року професорка кафедри економіки підприємства та інвестицій Інституту економіки і менеджменту Львівської політехніки Тетяна Степура взяла участь у вебінарі на тему «Україна: Розвиток транснаціонального доступу до європейських дослідницьких інфраструктур у сфері соціальних та гуманітарних наук». Захід було організовано Федеральним міністерством освіти, науки і досліджень Австрії у співпраці з Європейським стратегічним форумом дослідницьких інфраструктур (ESFRI).

Вебінар зосередився на викликах і можливостях для розвитку дослідницьких інфраструктур у сфері соціальних та гуманітарних наук. З 2022 року Україна є асоційованою країною в програмі «Горизонт Європа», що відкриває нові можливості для українських науковців. Однак професорка Степура зазначила, що для ефективної інтеграції українських дослідників у європейську наукову спільноту необхідно створювати більш комплексні платформи для об’єднання наявних ініціатив і подолання перешкод.

У своєму виступі на тему «Практичний досвід започаткування співпраці на основі конкурсу NWO для дослідників, які працюють в Україні» Тетяна Степура розповіла про свій досвід отримання гранту на виконання Hop-on-проєкту від Датської дослідницької ради. Вона також окреслила перспективи участі України в європейських дослідницьких інфраструктурах і наголосила на необхідності активнішого включення української наукової спільноти в міжнародне середовище.

Професорка підкреслила важливість поширення серед українських науковців знань про відкриту науку, управління та захист даних, академічну доброчесність і етику досліджень. Вона також висловила пропозиції щодо покращення управління комунікаційними процесами та вдосконалення деяких процедур проведення наукових конкурсів.

Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару