Важливе питання: Як розпочати впровадження відкритої науки на національному рівні?

Анна Павельєва (INOSI), Девріш Ішлер (Євродок), Піль Марія Заугманн (Євродок)
Партнери проекту Open4UA зустрілися в Делфті

Цього тижня партнери проекту Open4UA зустрілися в Делфті на навчальному семінарі, організованому Делфтським технологічним університетом (TU Delft) у Нідерландах. Open4UA – це трирічний проект, спрямований на розвиток практик відкритої науки в Україні, який співфінансується Європейським Союзом у рамках програми Erasmus+ (розвиток потенціалу вищої освіти).

Семінар у Делфті «Як розпочати впровадження відкритої науки на національному рівні?» є першим з трьох семінарів, що відбудуться цієї весни.

Семінар у Делфті побудований на структурованому підході з урахуванням відомої концепції Брайана Носека, що складається з п'яти елементів для стимулювання культурних змін у відкритій науці: інфраструктура, користувацький інтерфейс/досвід, спільноти, стимули та політика. Програма семінару дуже різнобічна і включає обговорення різних аспектів, важливих для впровадження відкритої науки, включаючи  сесії, присвячені інфраструктурі управління дослідницькими даними, ролі центрів цифрових компетенцій, формуванню та підтримці спільнот відкритої науки, а також формулюванню політики, що сприяє просуванню практик відкритої науки.

Це інтерактивний семінар, що включає групові дискусії та методології співтворчості, що сприяють ефективній передачі знань. Крім того, передбачаються практичні вправи, спрямовані на планування впровадження принципів відкритої науки. За допомогою модерованих дискусій, присвячених відповідним питанням, учасники семінару вивчатимуть застосування практик відкритої науки та вирішуватимуть пов'язані з ними проблеми на практичних кейсах.

На додачу до семінарів, зустріч учасників проекту Open4UA надає можливість приділити більше уваги останнім трендам, що стосуються реформи оцінювання наукових досліджень в Україні. Ця зустріч слугує платформою для обговорення поточного прогресу та майбутніх напрямків проекту Open4UA, підкреслюючи спільні зусилля, спрямовані на розвиток культури відкритості та прозорості в українській системі вищої освіти.

Загалом, навчальні семінари Open4UA є надзвичайно важливим етапом просування принципів відкритої науки в Україні, а сам проєкт слугуватиме прикладом для всієї Європи.

Представники Eurodoc з радістю долучились до воркшопу, організованого та проведеного Делфтським технічним університетом. Ми також раді бути частиною цих заходів і з нетерпінням чекаємо можливості провести наступні кілька днів з нашими українськими та європейськими партнерами та колегами.

Статтю підготували:

Анна Павельєва (INOSI), https://orcid.org/0000-0002-2306-1928 
Девріш Ішлер (Євродок), https://orcid.org/0000-0003-4895-8827 
Піль Марія Заугманн (Євродок), https://orcid.org/0000-0002-3548-0134
***Автори вказані в алфавітному порядку