Василь Семенюк презентував у Львівській політехніці ілюстрований «Кобзар» Тараса Шевченка

Родіон Шпитальний, студент кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Фото з презентації

Народний художник України, заслужений діяч мистецтв і фіналіст найвищої державної й водночас творчої нагороди – Національної премії імені Тараса Шевченка – Василь Семенюк презентував свій унікальний проєкт, а саме ілюстрований в авангардному стилі «Кобзар», який не має аналогів в українській та світовій Шевченкіані.

Захід відбувся 16 березня. Організаторами презентації стали Інститут хімії та хімічних технологій і Товариство «Просвіта» Львівської політехніки.

«До Шевченківських днів в Інституті хімії та хімічних технологій особливе ставлення. Ми завжди стараємось особливо відзначати ці Кобзареві березневі дні. Цьогоріч з ініціативи «Просвіти» вирішили запросити народного художника України Василя Семенюка з презентацією його ілюстрованого «Кобзаря». Пан Василь вже був у гостях у нашому інституті з виступом про Тараса Шевченка та його біографію. Василь Іванович уперше ілюстрував «Кобзар» повністю і дійшов із цією роботою до фіналу Шевченківської премії», – зазначив заступник директора з науково-педагогічної роботи ІХХТ Олександр Іващук.

Творчість Тараса Шевченка художник почав осмислювати ще під час студентства. Створював кольорові композиції, графіку, ліногравюри та живопис на склі. Техніки своїх нинішніх робіт Василь Іванович не розкриває, називає тільки матеріали: фінський картон, італійський карил, німецька фарба і гуцульські руки Семенюка.

Нині художник створив понад 1000 робіт у циклі творів «Мій Шевченко», але тільки 200 з них використав для ілюстрування «Кобзаря».

У своїх роботах Василь Іванович сміливо експериментує з формами і вільно користується традиційними методами, щоб створювати новаторські розробки, маючи на меті глибоко зануритися у творчість Шевченка.

В авангардних ілюстраціях до Кобзаря емоційно-виразний принцип передбачає включення в кожну композицію цитати з поезій Шевченка, яка є сутністю думок пророка.

Кожна авангардна ілюстрація виконана в чорно-білому кольорі й має позитивний і негативний розворот, які переплітаються зі словом Кобзаря, створюючи єдину композицію.

Загалом цей захід був ознайомчим дайджестом щодо творчості Василя Семенюка та його ілюстрованого «Кобзаря». Це величезна праця, до речі, перша у своєму роді й такому стилі. Виконана вона справді оригінально, сучасно і, безперечно, зацікавить чимало людей, зокрема й творчу молодь.

Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації