В Університеті відкрили одну з найпрогресивніших інноваційних роботизованих лабораторій від Mitsubishi Electric

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з відкриття лабораторії

На кафедрі автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій Інституту енергетики та систем керування Львівської політехніки відкрили роботизовану лабораторію з обладнанням від Mitsubishi Electric. Тож відтепер студенти навчатимуться на роботах найпоширеніших у промисловості типів.

Лабораторію забезпечили шестиосьовим роботом-маніпулятором MELFA RV-20F-Q, який призначений для виконання з високою точністю різноманітних технологічних операцій у 3D-просторі; швидким чотириосьовим роботом SCARA, який застосовують для підбору, розміщення та транспортування виробів на плоских поверхнях; швидкісним роботом DELTA (робот-павук), який використовують для операцій сортування, пакування, відбракування виробів.

Крім того, Mitsubishi Electric забезпечила набір усіх основних компонентів для створення сучасних систем автоматизації технологічних процесів: програмовані контролери, панелі оператора, частотні перетворювачі, точні приводи. Усі ці компоненти мають вбудовані інтерфейси для під’єднання до цифрових мереж і створення інтегрованих систем керування з віддаленим доступом. Для програмування всього обладнання компанія надала також відповідне програмне забезпечення.

Під час урочистого відкриття лабораторії присутні – проректори, директори інститутів, завідувачі кафедр, студенти – мали нагоду більше дізнатися про багаторічну співпрацю ІЕСК із Mitsubishi Electric та переваги новоствореної лабораторії, до присутніх звернувся ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало:

– Я щасливий, що така компанія, як Mitsubishi Electric допомагає нашому Університетові. Присутні тут точно розуміють, наскільки важливою є висококваліфікована підготовка студентів, особливо в цей час, коли наші можливості на оновлення матеріально-технічної бази лабораторій дещо звужені. Тож фірми, які дбають про якісну підготовку фахівців, що працюватимуть у них після закінчення Університету, стараються в різний спосіб модернізовувати наші лабораторії. Разом із тим нові вміння та навички, які здобудуть наші студенти, особливо цінні для післявоєнної відбудови України. Тож із впевненістю можна сказати: відкриття сучасної лабораторії автоматизації та робототехніки у Львівській політехніці – це вимога часу.

Польські партнери з Mitsubishi Electric, на жаль, не могли бути присутні безпосередньо на події, та менеджер із продажів у Південно-Східній Європі компанії Mitsubishi Electric Пйотр Тинор долучився до заходу за допомогою відеозв᾽язку. Це була нагода почути про сподівання, які компанія пов’язує з цією співпрацею, її розширенням і створенням додаткових можливостей як для студентів, так і для науковців. Одним із головних меседжів, які адресував політехнікам представник Mitsubishi Electric, звучав так: «Допоможу тобі – допоможу собі». І це стало яскравим прикладом чіткого розуміння, як, підтримуючи вищу освіту, фірми забезпечують себе кваліфікованими працівниками.

Юрій Ярославович подякував Пйотру Тинору за надане обладнання для створення цієї лабораторії, а також компанії «ВБР-КОМ», партнерові Mitsubishi Electric в Україні, й особисто її директорові Володимиру Комірному за сприяння в отриманні цього обладнання. Ректор зазначив, що, відповідно до ухвали Вченої ради Університету, компанія Mitsubishi Electric B.V. – Polish Branch, стала «Благодійником року Львівської політехніки – 2023» у номінації «Благодійник року – юридична особа». Юрій Ярославович вручив відзнаку панові Олегу Боднару, регіональному представникові компанії «КСК-Автоматизація», яка офіційно представляє Mitsubishi Electric в Україні.

Директор ІЕСК Андрій Лозинський у своєму виступі наголосив:

– Фраза, яку сказав представник компанії Mitsubishi Electric: допомагаючи мені – допомагаєш собі, мабуть, стане дороговказом для подальшої роботи. Допоможи сформувати лабораторії, і це створить нові можливості. Адже навіть такий складний час – це час можливостей, бо тепер відбуватиметься відбудова нашої енергетичної системи, а така лабораторія стане ще однією сходинкою Львівської політехніки до розширення партнерства і проведення досліджень, використання потенціалу нашого Університету.

Слід зауважити, що роботи вже стали важливою складовою масового виробництва в цілому світі. Вони дають можливість підвищити продуктивність виробництв, зменшити кількість бракованих виробів, вивільнити кваліфікований персонал для виконання складних завдань, що потребують людського розуму.

– Таке оснащення було давньою мрією нашої кафедри автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій (АВКТ). Завдяки компанії Mitsubishi Electric ця мрія стала реальністю. Це обладнання та програмне забезпечення дають можливість формувати фахівців високої кваліфікації, які мають навички створення систем автоматизації відповідно до вимог Індустрії 4.0. Впровадження сучасних технологій Mitsubishi Electric у промисловості буде сприяти зростанню ефективності й конкурентності української промисловості. Його загальна вартість – майже 150 тисяч євро, – зазначив завідувач кафедри АВКТ Федір Матіко.

За допомогою цих роботів навчатимуться студенти спеціальностей «автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», «електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» та інших. Вони розроблятимуть програми для різних рухів, маніпуляцій, щоб керувати роботами. Ці вміння допоможуть їм на підприємстві автоматизовувати технологічні операції в цеху. Тобто випускник володітиме вміннями, які дадуть можливість інтегрувати роботи до систем керування технологічним процесом чи цілим виробництвом і так досягати вищої якості та ефективності виробництва.

Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії