Питання інклюзії актуальні для всіх країн: в Університеті відбувся Міжнародний симпозіум «На шляху до здорового суспільства»

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
на Симпозіумі «На шляху до здорового суспільства»

У Львівській політехніці відбувся Міжнародний симпозіум «На шляху до здорового суспільства: гуманістичний вимір». Його організатори – ІГСН, Міжнародний центр професійного партнерства «Інтеграція», Служба доступності до можливості навчання «Без обмежень». До участі долучилися МАУП, Центр міжнародної академічної мобільності, Вюрцбурзький університет Юліуша Максиміліана (Німеччина), університет Манітоби (Канада), спільноти з Польщі, Італії, Португалії, Латвії, Данії.

Учасників заходу привітала проректор Наталія Чухрай, наголосивши на актуальності й важливості проблем, пов’язаних із побудовою здорового суспільства. Доктор Олаф Хуз із Німеччини, який у Львівській політехніці вчетверте, висловив думку, що для нього найцінніше – це міжвідомча співпраця між кафедрою соціальної роботи Політехніки, Центром соціальної роботи, спортивним сектором і Вюрцбурським університетом. Відрадно, що налагоджується міжнародна мережа співпраці, до якої нещодавно активно долучилися представники Португалії, Латвії і Данії. Розповідаючи про німецький досвід та перспективи формування інклюзивного середовища в системі вищої освіти, Олаф наголосив, що інклюзія повинна об’єднувати не лише освітній процес, а й загалом середовище.

Під час відкриття симпозіуму виступив Кшиштоф Бжуска, директор Державної агенції з розв’язання алкогольних проблем у Польщі, отець Ігор Козанкевич із Дрогобича на Львівщині, який такі самі питання курує у Карітасі Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, адже тема споживання алкоголю спільна для всіх країн і всіх сфер життя.

Отож, учасники симпозіуму говорили про інклюзію через засоби освіти і спорту, адаптивну фізичну активність, адаптивні ІТ-технології тощо. У резолюції зазначено, що вони домовилися продовжувати працювати над розвитком мережі партнерської співпраці «Без обмежень» на місцевому, регіональному, національному та міжнародному рівнях, що повинно стати джерелом пошуку, застосування та подальшого поширення інноваційних технологій та спеціальних знань і досвіду, аби задовольняти потреби людей із інвалідністю і хронічними захворюваннями, зокрема в системі вищої освіти в Україні.

Доповідачі розповіли про досвід інклюзії у Німеччині, Польщі, Канаді, а також в Україні, зокрема у Львівській політехніці, про інклюзивну освіту для незрячих, яку по всій Україні активно впроваджують фахівці Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій, що діє при нашому університеті.

Учасники симпозіуму вирішили надалі розвивати мережу «Без обмежень», сприяти імплементації інклюзивної освітньої політики, запровадити у соціальній роботі нові спеціалізації, розвивати студії вивчення терапій: фізичної, поведінкової, залежності, сприяти розробленню і застосуванню мобільних технологій для людей із особливими потребами.

Усе це треба робити задля того, щоб люди з особливими потребами активно долучалися до громадського життя, аби ніде не відчували своїх обмежень.

на Симпозіумі «На шляху до здорового суспільства» на Симпозіумі «На шляху до здорового суспільства» на Симпозіумі «На шляху до здорового суспільства» на Симпозіумі «На шляху до здорового суспільства» на Симпозіумі «На шляху до здорового суспільства» на Симпозіумі «На шляху до здорового суспільства» на Симпозіумі «На шляху до здорового суспільства» на Симпозіумі «На шляху до здорового суспільства» на Симпозіумі «На шляху до здорового суспільства» на Симпозіумі «На шляху до здорового суспільства» на Симпозіумі «На шляху до здорового суспільства» на Симпозіумі «На шляху до здорового суспільства»