В Університеті відбувся семінар на тему транскордонного співробітництва між Україною та ЄС

МІОК Львівської політехніки
Оксана Юринець

7 квітня 2016 року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» спільно з кафедрою політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки та Регіональним філіалом Національного інституту стратегічних досліджень у м. Львові провели науковий семінар на тему «Пріоритети транскордонного співробітництва між Україною та ЄС в умовах лібералізації візового режиму та міграційної кризи».

Із вступним словом до учасників семінару звернулася народний депутат України голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Оксана Юринець. У своєму виступі народний депутат підкреслила актуальність проведення цього заходу, особливо після результатів референдуму в Нідерландах щодо Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, який засвідчив, що Європа не готова до розширення східних кордонів. Саме тому транскордонна співпраця є важливим інструментом реалізації євроінтеграційних прагнень України. Також Оксана Юринець задекларувала проведення парламентських слухань з питань транскордонного співробітництва, що відбудуться 8 червня цього року, та наголосила на важливості роботи науковців, напрацювання яких завжди є хорошим підґрунтям для прийняття законодавчих рішень.

Від імені організаторів заходу учасників привітала Ірина Ключковська, директор МІОКу, і наголосила, що солідарні дії парламенту та науковців, які займаються цією проблематикою, дозволять напрацювати відповідну законодавчу базу, яка дасть можливість ефективно реалізовувати транскордонне співробітництво на практиці. Ірина Ключковська також підкреслила, що значення наукового семінару полягає у тому, щоб виробити консолідовану думку серед науковців різних сфер, яка буде представлена на парламентських слуханнях з питань транскордонної співпраці.

Галина Луцишин, завідувач кафедри політології та міжнародних відносин ІГСН, розглянула політико-етнічний аспект транскордонного співробітництва й охарактеризувала особливості впливу міжнаціональних відносин на його розвиток.

Огляд транскордонної мобільності українців до Польщі, зокрема її тенденції та перспективи розвитку, представив Юрій Марусик, молодший науковий співробітник МІОКу.

Після виголошених доповідей відбулася активна дискусія, до якої долучилися науковці Інституту регіональних досліджень НАН України, викладачі Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету «Львівська політехніка» та інші учасники.

На завершення роботи семінару модератор Оксана П’ятковська, науковий співробітник МІОК, зазначила, що зацікавлення заходом, дискусії та рівень доповідей засвідчують великий інтерес до обраної тематики, її важливість для формування законодавчої бази з питань транскордонного співробітництва та її імплементації на усіх рівнях державної влади.

на семінарі Ірина Ключковська на семінарі