В Університеті відбулися навчання з тактичної медицини за протоколом НАТО TCCC ASM

Інститут комп’ютерних технологій, автоматики та метрології
Фото із заняття

8 червня 2023 року в приміщенні студентської їдальні Національного університету «Львівська політехніка» відбулося безкоштовне навчання з тактичної медицини для цивільних. Заняття відбувалися за протоколом НАТО TCCC ASM.

Ініціаторами заходу були студенти Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології та фахівці Луцького структурного підрозділу Центру тактичної медицини «Схід» імені Є.Й. Мухіна. До участі запрошували студентів, викладачів, працівників та всіх охочих набути навиків надання першої домедичної допомоги. Анонс заняття відбувався через телебачення, соціальні мережі та оголошення у дирекції ІКТА, а також у гуртожитках Львівської політехніки.

Навчання проводила інструктор з тактичної медицини позаштатного центру ЗСУ Оксана Куприянчик.

– Наш основний цент розташований на Сході, у місті Харкові. Ми навчаємо не лише цивільних, але й військових, ДСНС, поліцію та інші служби. Робимо наразі акцент на цивільних, оскільки сучасні реалії життя показали, що люди не знають, як надавати допомогу та діяти у випадках аварій, прильотів, інцидентів. Зараз працюємо із Заходом, щоб усі українці мали знання і розуміння різних ситуацій, як у цивільному житті, так і під час війни, – розповіла Оксана.

Навчання було насиченим: спочатку теорія, потім демонстрація засобів і способів надання допомоги, наостанок – відпрацювання навиків під наглядом інструкторів. Поговорили про власну безпеку. Зімітували критичні ситуації, навигадували поранень і без паніки спробували правильно надавати першу домедичну допомогу. Навчилися: розрізняти/зупиняти масивні кровотечі, правильно накладати турнікет собі/іншим, тампонувати поранення, користуватися бандажем, перевіряти дихальні шляхи, накладати оклюзійні наліпки, не забули й про циркуляцію та гіпотермію.

– Ми говорили, відповідали, запитували, тестували та випробовували, – ділиться враженнями студент групи КБ-209 Богдан Шаповалов. – Кожен щонайменше тричі накладав турнікет собі та колезі, навчився складати турнікет. Особливу зацікавленість та емоції викликало тампонування рани. Ми отримали неймовірний практичний та емоційний досвід!

5 годин заняття пролетіли, як одна мить.

– Це було найкраще заняття, яке я проходила, – каже заступниця директора ІКТА Леся Мичуда. – Заняття з реальними засобами, з цікавими тренажерами. Кожна хвилина заповнена. Інструктори допомагають відпрацьовувати правильні не лише послідовності дій, а й рухи. Дуже тішить інтерес наших студентів до надання першої домедичної підготовки. Окремо хочу відзначити бажання фахових інструкторів безкоштовно проводити заняття, витрачаючи час та ресурси. Вони вкладають не лише знання, але й досвід і душу! Від імені дирекції інституту щиро дякую Оксані Куприянчик та інструкторам Центру тактичної медицини «Схід»!

Сподіваємося на продовження співпраці! Чекатимемо нових зустрічей у Львівській політехніці!

Оголошення Фото із заняття Фото із заняття Фото із заняття Фото із заняття Фото із заняття Фото із заняття Фото із заняття Фото із заняття Фото із заняття