В Університеті відбулася зустріч з відомим українським журналістом, публіцистом, аналітиком Віталієм Портниковим

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із зустрічі

4 листопада 2022 року в межах VІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Українська мова у світі» відбулася зустріч з Віталієм Портниковим, відомим українським журналістом, публіцистом, письменником, телеведучим, аналітиком, лавреатом Премії імені Василя Стуса (2022). Модерувала подію Оксана Трумко, наукова співробітниця Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки, кандидатка філологічних наук.

Основні питання, які порушив журналіст під час зустрічі, стосувались української мови та культури:

  • Як мова впливає на формування національної ідентичности?
  • Чи зможе Україна стати притулком для українців?
  • Що слід зробити, аби змінити уявлення світу про українську культуру?

Крім того, вагомий акцент у своїй розповіді Віталій Портников поставив на подоланні українцями комплексу меншовартости, який насаджувався російським режимом століттями: «Я вважаю, що нам потрібно говорити не про російське, а про українське. Тому що тільки тоді, коли ми перенесемо акцент на розвиток українського, у нас не буде необхідності задумуватися про долю інших культур і інших мов на українській землі. Все гармонізується, бо сама Україна як держава створювалася як притулок для українців, для тих, хто вважає себе українцями не тільки з етнічної, а з політичної та культурної точки зору. Ми бачимо, який вигляд мають європейські країни. Кожна з них захищає власну культуру і власну культурну ідентичність».

З приводу ідеї створення Європейського Союзу публіцист каже: «Сама ідея Європейського Союзу після Другої світової війни не в тому, що все перемішається і всі будуть розмовляти англійською мовою, а в тому, що рівні права будуть для кожного з народів Європи, для кожної з держав, які будуть плекати свою мову, культуру, традиції; робити можливим розвиток кожного народу у своїй країні».

Після завершення розмови кожен з охочих мав змогу поставити запитання журналістові. Тож студенти Львівської політехніки та представники академічної спільноти Університету скористались нагодою отримати відповіді на запитання, які вже давно їх цікавили. Варто зазначити, що серед присутніх були й вимушено переміщені особи з Херсона, які розповіли про стан української мови у місті та подякували Віталію Портникову за його стійку позицію в таких важливих поняттях.

Ірина Ключковська, директорка МІОКу, подякувала промовцю за цікаву розповідь і подарувала «Героїку», посмертну збірку Віри Вовк, української та бразильської письменниці, літературознавиці, учасниці Нью-Йоркської групи, яка захоплювалась працею Віталія Портникова і згадала його у цій збірці, назвавши «улюбленим журналістом».

Пам’ятаймо! Українська мова – головний ворог путіна! Плекаймо українське!

Фото із зустрічі Фото із зустрічі