В Університеті відбулася Весняна школа катедри української мови «Тренінг-курси з української мови (НМТ-2024)»

Катедра української мови Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

8 квітня 2024 року завершилось навчання у Весняній школі катедри української мови «Тренінг-курси з української мови (НМТ-2024)» для абітурієнтів Львівської політехніки.

Щоб успішно скласти НМТ з української мови, абітурієнтам потрібно систематично й відповідально готуватись. Викладачі катедри української мови протягом дев’яти тижнів (від 05 лютого до 08 квітня 2024 р) допомогли абітурієнтам повторити усі правила з тем, які містить «Програма зовнішнього незалежного оцінювання з української мови», підготували тренувальні вправи й завдання у тестові формі, максимально наближені до НМТ.

Протягом навчання у Весняній школі вступники мали змогу опанувати норми української літературної мови на всіх мовних рівнях.

Під час тренінгів доцент Мирослава Гнатюк звернула увагу слухачів на засоби милозвучности української мови, допомогла побачити різницю між буквами та звуками, показала секрети, як правильно визначати кількість букв і звуків у словах.

Під час тренінгу з вивчення ортографічних норм доцент Зоряна Куньч та старший викладач Ірина Ментинська допомогли абітурієнтам навчитись розпізнавати складні ортограми, повправлятись у написанні слів за вивченими правилами, навчитись знаходити й виправляти правописні помилки.

Лексичні норми учасникам тренінгу пояснили доценти Оксана Микитюк і Лілія Харчук на тестах, які були на ЗНО попередніх років, показали і навчили, як знайти в тексті лексичні помилки, як розпізнати значення фразеологізмів й доречно використовувати їх у мовленні.

Доцент Оксана Литвин пригадала абітурієнтам норми української мови на морфологічному рівні. Під час тренінгів учасники вчились розпізнавати різні частини мови, відрізняти правильні граматичні форми від помилкових. Викладач звернула увагу на відмінювання числівників та сполучуваність числівників з іменниками.

Доценти Галина Городиловська, Софія Булик-Верхола допомогли слухачам тренінгів опанувати синтаксичні норми (виявляти підмет і присудок як головні члени двоскладного речення і типи односкладних речень, а також другорядні члени в двоскладному й односкладному реченні; розпізнавати різні типи речень).

Останній тиждень тренінгу був присвячений пунктуаційним нормам. Абітурієнти під керівництвом старшого викладача Ірини Шмілик вдосконалили свої навички вживання розділових знаків.

Дякуємо всім учасникам Весняної школи за цікаве спілкування, за активну роботу!

Бажаємо вам, наші абітурієнти, легкого й результативного НМТ!

Чекаємо на вас у стінах Львівської політехніки в статусі студентів!

Афіша заходу Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи