Інформаційно-комунікаційні технології – 2015: в Університеті відбулася міжнародна конференція

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
на конференції «Нові досягнення в галузі інформаційно-комунікаційних технологій-2015»

У Львівській політехніці 29 жовтня – 1 листопада відбулася I Міжнародна науково-практична конференція «Нові досягнення в галузі інформаційно-комунікаційних технологій-2015».

У роботі конференції, яку організували і провели Львівська політехніка, кафедра телекомунікацій ІТРЕ за підтримки Львівського обласного науково-технічного товариства радіоелектроніки, радіотехніки і зв’язку, взяло участь 156 осіб, серед яких – 35 представників зарубіжних вишів, 17 науково-дослідних інститутів і ВНЗ України. Іноземні виші представляли науковці Корейського університету (Республіка Корея), Сілезького університету (Польща) та Дрезденського технічного університету (Німеччина).

Конференцію відкрив завідувач кафедри телекомунікацій ІТРЕ професор Михайло Климаш. Він підкреслив її важливість і актуальність, адже нині інформаційно-комунікаційні технології інтенсивно розвиваються, впроваджуються в народне господарство, ними широко користуються підприємства, організації. Учасників конференції від імені ректорату університету привітала проректор з наукової роботи університету професор Наталія Чухрай. За її словами «телекомунікаційний ринок став одним із важливих, перспективних і швидко зростаючих ринків в Україні і є однією із найрозвиненіших і найбільш інноваційно орієнтованих галузей економіки. Головна мета цього сектора – забезпечити інтереси кожного користувача через створення високорозвиненої інформаційно-телекомунікаційної інфраструктури».

Оскільки Львів є одним з найбільших ІТ-кластерів у східній Європі, то організатори подбали про розширену технічну програму, що дало змогу дослідникам, інженерам та підприємцям обмінятися ідеями та обговорити найновіші рішення в галузі інформаційних та комунікаційних технологій.

На пленарному засіданні своїм досвідом поділилися відомі професори з Харківського національного університету радіоелектроніки, КПІ, Львівської політехніки, Одеської академії зв’язку. Керівник Національного контактного пункту Програми «Горизонт-2020» у галузі інформаційно-комунікаційних технологій Іван Кульчицький розповів присутнім про перспективи Програми, співробітництво українських ВНЗ з іноземними вишами, докладно зупинився на правильності оформлення грантів для участі у Програмі.

У доповідях і дискусіях, а також у шести секціях, де поряд з іменитими вченими виступили молоді науковці й аспіранти, мова йшла про нові напрями розвитку технологій інформаційно-телекомунікаційних систем та мереж, принципи побудови транспортно-оптичних мереж та мереж мультимедійного зв’язку, методи підвищення енергоефективності сучасних мереж та інші важливі питання, що стосуються сучасного стану інформаційних та комунікаційних технологій. Учасники конференції зустрілися з провідними ІТ-компаніями регіону SoftServe, Lohika, Cisco, MТС Україна та Львівського ІТ-кластера. Представники фірм ознайомили їх з новими перспективними технологіями в галузі інформаційно-комунікаційних технологій в рамках їх діяльності, розповіли про вимоги до фахівців, яких беруть на роботу, про основні робочі принципи тощо.

Тези виступів опубліковано у збірнику тез конференції AICT’2015. Найкращі з них рекомендуватимуть до друку у міжнародних періодичних фахових виданнях, що входять до переліку міжнародних науково-метричних баз.

– Львівська політехніка з точки зору інформаційно-телекомунікаційних технологій має відповідний рівень не лише в Україні, а й світі, має міжнародні публікації, добрі контакти з інформаційними і телекомунікаційними фірмами, працює з науковцями Дрезденської політехніки, Корейського університету, з фірмами Самсунг, LG, – розповідає Михайло Климаш. – Ми показали свій рівень і послухали інших, обмінялися досвідом, накреслили шляхи дальшої співпраці. Приємно, що в галузі ІТ-індустрії сусідніх країн, в основному працюють фахівці Львівської політехніки, зокрема й нашого інституту.

на конференції «Нові досягнення в галузі інформаційно-комунікаційних технологій-2015» на конференції «Нові досягнення в галузі інформаційно-комунікаційних технологій-2015» на конференції «Нові досягнення в галузі інформаційно-комунікаційних технологій-2015»