Управління якістю в освіті та промисловості: в Університеті відбулася міжнародна науково-практична конференція

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
на конференції «Управління якістю в освіті та промисловості: досвід, проблеми та перспективи»

У Політехніці 11–12 травня відбулася III Міжнародна науково-практична конференція «Управління якістю в освіті та промисловості: досвід, проблеми та перспективи», присвячена пам’яті професора Петра Столярчука.

На конференцію прибуло 126 науковців із Києва, Львова, Одеси, Вінниці, Миколаєва (обласного), Харкова, Чернігова, Івано-Франківська, Луцька й інших міст, а також представники з Боснії та Герцеговини.

Ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало й директор департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування МОН України, професор Андрій Шевцов привітали учасників конференції. Андрій Шевцов виступив із доповіддю, у якій розповів про сучасні підходи міністерства до забезпечення якості вищої освіти України, відповів на запитання учасників конференції.

– Тематика конференції надзвичайно актуальна, адже в Україні триває реформа вищої освіти, а це вимагає забезпечення потрібного рівня її якості, – говорить директор ІКТА професор Микола Микийчук. – Освітянське товариство цікавить запровадження систем внутрішнього забезпечення якості освітньої діяльності. У Львівській політехніці, до речі, ухвалено Положення про впровадження цієї системи, про що доповів присутнім проректор Олег Давидчак. Однак, щоб система працювала ефективно, треба створити моніторинг якості освіти, об’єктивно оцінювати її, вчасно коригувати систему й мати висококваліфікованих викладачів. Лише тоді зможемо готувати конкурентоспроможних фахівців. У Львівській політехніці працює комісія, яка розробляє ідеологію та нормативні документи, адже хочемо, щоб від наступного навчального року реально запрацювала сучасна, ефективна й результативна система забезпечення якості освіти.

Упродовж двох днів на пленарному та секційних засіданнях прозвучало багато цікавих доповідей. Зокрема, директор Агенції з акредитації вищої освіти Республіки Сербської, професор Мирослав Бобрек поділився досвідом використання інтелектуального аудиту для забезпечення якості вищої освіти. Цей досвід зацікавив Андрія Шевцова, тож між двома науковцями відбулася тривала бесіда.

У резолюції конференції зазначено, що потрібно активніше впроваджувати в процес навчання сучасні методи управління якістю, інноваційні технології, посилити практичний складник підготовки студентів й зв’язок із працедавцями. Учасники конференції рекомендували МОН внести окремі зміни до законодавства, що регулює питання вищої освіти.

Організували конференцію ІКТА, ІНЕМ, кафедра метрології, стандартизації та сертифікації, Лабораторія управління вищим навчальним закладом за підтримки Управління магістральних газопроводів «Львівтрансгаз», ДП «Науково-дослідний інститут метрології вимірювальних і управляючих систем» та Агенції з акредитації вищих навчальних закладів Республіки Сербської.

на конференції «Управління якістю в освіті та промисловості: досвід, проблеми та перспективи» на конференції «Управління якістю в освіті та промисловості: досвід, проблеми та перспективи» на конференції «Управління якістю в освіті та промисловості: досвід, проблеми та перспективи» на конференції «Управління якістю в освіті та промисловості: досвід, проблеми та перспективи» на конференції «Управління якістю в освіті та промисловості: досвід, проблеми та перспективи»