«Молодь про Світовий Конґрес Українців»: МІОК Львівської політехніки презентував свій просвітницький проект

МІОК Львівської політехніки
учасники проекту «Молодь про СКУ»

Львів – перше місто України та світу, у якому Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» 29 березня 2017 року презентував свій просвітницький проект «Молодь про Світовий Конґрес Українців» з нагоди відзначення 50-ліття діяльності СКУ.

– Цього року Україна і весь світ відзначає 50-ліття Світового Конґресу Українців – міжнародної координаційної надбудови українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців та має мережу складових організацій та зв’язків з українцями у 53 країнах світу. Попереду – масштабні урочисті святкування цієї дати на багатьох континентах у десятках країн світу, зокрема в Україні – у Львові, в Національному університеті «Львівська політехніка». На міжнародному рівні відзначення 50-ліття СКУ розпочалося на конференції у Торонто, яка відбулася 26 лютого цього року. Сьогодні, нашою презентацією ми розпочинаємо Рік відзначення 50-ліття СКУ в Україні, – сказав заступник директора МІОКу Андрій Яців, модератор Презентації.

Урочисто розпочав захід своїм вітальним словом Юрій Бобало, ректор Львівської політехніки, зазначивши, що Світовий Конгрес Українців та Львівська політехніка вже мають свою власну історію співпраці:

– Це спільно проведені Конґреси, конференції, Річні наради СКУ, X Ювілейний Конгрес СКУ, сотні презентацій діяльності громад та окремих особистостей СКУ у стінах Університету. А у 2016 році рішенням Вченої Ради Університету Президентові Світового Конгресу Українців п. Евгенові Чолію було присвоєно почесне звання Doctor Honoris Causa.

Юрій Бобало наголосив, що Львівська політехніка і надалі залишатиметься надійним партнером української діаспори, об’єднаної Світовим Конґресом Українців.

Важливим для Львівської політехніки, для МІОКу, а особливо для студентів, була присутність на презентації проекту «Молодь про Світовий Конґрес Українців» почесних гостей з СКУ: Ірини Мицак (Торонто, Канада) та Сергія Касянчука (Київ, Україна).

Ірина Мицак, голова Світової комісії з відзначення 50-ліття заснування СКУ, висловила щиру подяку за ініціативу та реалізацію такого цікавого молодіжного проекту:

– Уявіть собі зібрану воєдино потужну енергію і відданість кожного українця у всьому світі, який вірить у безмежний потенціал України. Ця сила є Світовим Конґресом Українців. Важливо, що до справ, якими опікується Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою, цього року активно долучилися студенти-журналісти Львівської політехніки, створивши серію відеороликів, присвячених ювілейній даті СКУ, реалізуючи в конкретних справах гасло «Українці разом – майбутнє за нами», під яким проходитимуть різні події, присвячені 50-літтю СКУ на різних континентах, у різних країнах і в Україні – у Києві та Львові.

Сергій Касянчук, директор Представництва Світового Конґресу Українців в Україні, закликав усіх присутніх спільно зі СКУ вірою та правдою служити Україні:

– СКУ – це реалізація на ділі людської мудрості – «у єдності наша сила». Це потужня форма поєднання досвіду поколінь, жертовної праці та щирої любові до України. Тож, шановні присутні, працюймо разом на користь розвитку та процвітання нашої України.

Унікальність цієї презентації полягала у тому, що головними дійовими особами були студенти І–ІІ курсів спеціальності «Журналістика» Інституту права та психології Національного університету «Львівська політехніка». Саме вони відгукнулися на заклик МІОКу та взялися за доволі складне завдання – розповісти Україні та світу, зокрема сотням тисяч своїх однолітків – молодому поколінню українців, про Світовий Конґрес Українців. Ці студенти своїми силами створили вісім тематичних короткометражних відеосюжетів, які розкривають провідні напрями діяльності СКУ та його історію.

Після успішної презентації Проекту Ірина Ключковська, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою, член Міжнародного комітету з відзначення 50-ліття СКУ, нагородила авторів відеороликів почесними грамотами за участь у цьому просвітницькому проекті. Студентам, окрім грамот, було презентовано ще і футболки із логотипом їхньої Альма-матері від Колегії та профкому студентів та аспірантів Національного університету «Львівська політехніка».

Олена Медведєва, керівник та координатор Проекту, зазначила:

– Проект «Молодь про Світовий Конґрес Українців» має важливу місію, адже попри те, що СКУ діє вже 50 років, а складові організації Світового Конґресу функціонують ще довше, в Україні мало знають про їх фундаментальний внесок в українську державність, розвиток демократичної України, європейську інтеграцію, збереження нашої національної ідентичності, культури, науки, сприяння економічному розвитку тощо. Завдяки студентській молоді українське суспільство поступово дізнається про важливу працю нашої діаспори на благо України.

Упродовж 2017–2018 років відеоролики як частина великого Проекту МІОКу будуть презентовані у містах України та 53 країнах – членах СКУ.

Відеоролики, які є основою просвітницького проекту «Молодь про Світовий Конгрес Українців»:

 

«Що ви знаєте про Світовий Конґрес Українців?»
«Протидія пропаганді Російської Федерації»
«Захист патріотів»
«Вшанування пам’яті жертв Голодомору»
«Євромайдани у світі»
«Українські школи у світі»
«Вшанування творчості Т.Г. Шевченка»
«Президент Світового Конґресу Українців»
презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ» презентація проекту «Молодь про СКУ»
Фото Андрія Савчишина, прес-служба Львівської політехніки