В Університеті гостювала відомий космічний біолог, член групи космонавтів України Надія Адамчук-Чала

Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»
В Університеті гостювала космічний біолог Надія Адамчук-Чала

У п’ятницю, 20 жовтня, в актовій залі Львівської політехніки відбулася зустріч із відомою науковицею, космічним біологом, членом групи космонавтів України Надією Адамчук-Чалою.

Надія Іванівна була однією з чотирьох членів групи космонавтів України, яких 1996 року відібрали з-поміж 30 претендентів для проходження підготовки у США до польотів на кораблях системи Space Shuttle. Щоправда, в Космос вона тоді так і не полетіла (на відміну від інших кандидатів, не мала досвіду стрибків із парашутом, нальоту годин пілотування в літаку, перебування в екстремальних умовах). Але перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк виконував на орбіті, зокрема, і її біологічний експеримент (запилював ріпак в умовах невагомості).

Студентам-геодезистам та Автомобільно-дорожнього коледжу, які прийшли на зустріч, гостя розповіла про розвиток космічної галузі у світі та в Україні – прочитала лекцію «Зірковий час: українці в космосі». Окремо докладно зупинилась на сучасних наукових напрямах, які стосуються космосу (разом із науковцями Канади, зокрема університету Макгілла, співробітниця Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України працює над темою «Визначення просторової неоднорідності біологічної активності ґрунту з використанням проксимальних технологій дистанційного зондування землі»). Витяги з лекції та інтерв’ю з Надією Адамчук-Чалою шукайте у найближчих номерах «Аудиторії».

В Університеті гостювала космічний біолог Надія Адамчук-Чала В Університеті гостювала космічний біолог Надія Адамчук-Чала В Університеті гостювала космічний біолог Надія Адамчук-Чала В Університеті гостювала космічний біолог Надія Адамчук-Чала В Університеті гостювала космічний біолог Надія Адамчук-Чала В Університеті гостювала космічний біолог Надія Адамчук-Чала В Університеті гостювала космічний біолог Надія Адамчук-Чала В Університеті гостювала космічний біолог Надія Адамчук-Чала В Університеті гостювала космічний біолог Надія Адамчук-Чала