«Хочеш навчитися успішності? Йди в профком!»: в Університеті активно працює Колегія та профком студентів і аспірантів

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

Пригадуєте, як виглядає вулик? Це ціла система, де кожна комашка має свої функції. Якщо глянути здалеку – бачиш лише хаос, але, якщо придивитися і вникнути в систему руху бджіл, то усвідомлюєш – все працює злагоджено і насправді це не метушня, а постійна робота. Безперервний рух, розвиток і, зрештою, добрі результати – так працює Колегія та профком студентів і аспірантів Львівської політехніки.

– Принцип нашої роботи базується тільки на бажанні студентів працювати, реалізовувати спільні проекти чи власні ідеї. Нема жодних посадових інструкцій чи обов’язків, доган за погано зроблену чи взагалі не завершену роботу. Звичайно, маємо доволі велику і постійну плинність кадрів, але кожен, хто долучається до нашої діяльності, вносить щось нове чи продовжує розвивати напрям, у якому працювали попередні покоління. Найоптимальніше, якщо ті, котрі завершують роботу в профкомі, передають свій досвід новим активістам. На жаль, не завжди так вдається, але намагаємося робити все для цього, – наголосив очільник Колегії та профкому студентів і аспірантів Львівської політехніки Богдан Поліщук. – Зміцнює і покращує співпрацю й те, що ми щотижня проводимо зустрічі з представниками кожного інституту, аналізуємо недопрацювання, помилки, радимося, як зробити краще. Окрім цього, такі зібрання – це можливість донести інформацію до всіх інститутів, щоб робота була злагоджена і якісна.

Винагородою за активну громадську роботу є досвід і можливість випробувати свої сили та вміння у сфері своєрідного менеджменту: через організацію, реалізацію різноманітних заходів, формування дієвої команди, управління людьми. Тож, після закінчення університету, окрім отриманих професійних знань, активний студент уже володіє багажем досвіду співпраці з людьми, швидко і легко орієнтується в різних ситуаціях.

– Серед випускників Політехніки – учасників нашого громадського руху – є багато тих, хто ще під час навчання був помічником депутата і зараз обіймає керівну посаду. Ця робота дає досвід спілкування, вміння оперативно вирішувати проблеми. Тобто це фактично ще одна безкоштовна освіта без особливих зусиль, – додав голова студентської молоді.

Для того, щоб робота тривала безперебійно, є ряд стабільних напрямків роботи: соціальний, культмасовий, житлово-побутовий, оздоровлення. Періодично їх доповнюють та урізноманітнюють цікавими проектами.

В усьому процесі діяльності профспілкового активіста велику увагу приділяють думці студентів. Так, головою інститутського профбюро може стати лише та людина, яку підтримає більшість. В університеті все відбувається пришвидшеним темпом: за 4 – 5 років молодь проходить значно більше етапів розвитку, ніж в іншому середовищі.

Заступник голови Колегії та профкому Політехніки Анастасія Вакарчук (на цій посаді неповних два місяці) вважає, що, аби заохотити студентів до діяльності, передовсім треба показати їм плюси від цієї роботи, навести ряд аргументів. Є люди, які «легкі на підйом» і завжди готові відкривати для себе щось нове:

– Наприклад, у нас, в Інституті енергетики і систем керування, я була вже третя за історії профбюро дівчина – голова профбюро. Лише постійна динаміка дає можливість вистояти в конкуренції з хлопцями. Багато студентів шукають різні можливості для саморозвитку, однак, є і такі, яким нічого не потрібно, не цікаво, і з такими людьми найважче. Зараз я відчуваю більшу відповідальність, бо це робота з лідерами. Планів маємо багато, та спершу мусимо виробити чітку стратегію співпраці з усіма новими очільниками профбюро. Головне, що вони готові продуктивно працювати.

Ще один заступник Олександр Николяк вважає, що зараз важливо зосередити свою увагу на розвитку нових напрямів роботи, а також більше працювати в соціальному та житлово-побутовому.