В Україні визначили критерії та процедуру визнання здобутих за кордоном професійних кваліфікацій

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка до матеріалу

Особи, які здобули професійні кваліфікації в інших країнах, можуть підтвердити їх в Україні, подавши заяву до компетентного органу. До заяви обов’язково додають документ про присвоєння професійної кваліфікації та/або документ про відповідну освіту. Про це йдеться в Порядку визнання в Україні професійних кваліфікацій, здобутих в інших країнах, який 2 червня 2021 року затвердили на засіданні Уряду.

Зазначимо, що нині в Україні відсутня процедура визнання професійних кваліфікацій, здобутих в інших країнах. Через це в українців, які повернулись з-за кордону, іноземців та осіб без громадянства виникають проблеми з працевлаштуванням. Перш за все, завдяки затвердженому Порядку будуть створені сприятливі умови для повернення та працевлаштування українських мігрантів. Також це допомагатиме іноземцям, особам без громадянства, зокрема, біженцям та тим, хто потребує додаткового або тимчасового захисту, офіційно працювати в Україні.

Якщо особа не має українського зразка документа про присвоєння професійної кваліфікації, але володіє необхідними знаннями та вміннями, вона може пройти процедуру присвоєння або підтвердження професійної кваліфікації в Україні.

Щоб підтвердити професійну кваліфікацію потрібно подати до компетентного органу такі документи:

  • заяву;
  • копію документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;
  • копію та переклад на українську мову документу про освіту та/або професійну кваліфікацію;
  • копію та переклад на українську мову додатка до документу про освіту та/або інших документів, які містять інформацію про зміст освітньої програми;
  • копію та переклад на українську мову документа про присвоєння професійної кваліфікації виданого суб’єктом присвоєння та/або документа про відповідну освіту, передбачену професійним стандартом в Україні.

Документи можна подати в електронній або паперовій формі.