Крізь терни до зірок: у Науково-технічній бібліотеці відбулась лекція про вченого-астронома Юрія Дрогобича

Анастасія Задорожна, студентка ІНПП Львівської політехніки
на лекції

У Науково-технічній бібліотеці Львівської політехніки 29 березня відбулась перша лекція із циклу «Гордість міста 3.0» – про вченого-астронома Юрія Дрогобича.

Лектором була, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри вищої геодезії та астрономії ІГДГ Любов Янків-Вітковська. Організували зустріч ГО «КонтрФорс».

Актуальність лекції, зумовлена необхідністю популяризувати в суспільстві знання про українських вчених-астрономів. Під час лекції, доповідачка ознайомила присутніх із цікавими фактами життя Юрія Котермака (справжнє прізвище Юрія Дрогобича), розповіла про його шлях до здобуття успіху та кар’єру. Цікавою була й розповідь про астрономію та астрологію як науки та їхню порівняльну характеристику. Лекторка назвала астрологію «блудною донькою астрономії», та зізналась, що сама з кепкування ставиться до цієї науки.

Варто відзначити, що працівники Науково-технічної бібліотеки активно долучились до заходу, організувавши виставку, присвячену видатному вченому Юрію Дрогобичу. Після лекції всі охочі могли оглянути її детальніше. Біля кожної секції був гід-бібліотекар, тож можна було розпитати, що цікавило.

На жаль, під час лекції ми не змогли ознайомитися докладніше з працями про які розповідала нам пані Любов Янків-Вітковська, оскільки всі оригінали та копії, як зазначила лекторка, зберігаються за кордоном. Нині шукають меценатів, які б змогли перевезти ці безцінні скарби до України.

експонати експонати експонати екскурсія