Про авторське право і патентну інформацію: в НТБ Львівської політехніки відбулися два семінари

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

У Науково-технічній бібліотеці відбулися два семінари – «Авторське право для бібліотекарів» та «Інформаційне забезпечення наукових досліджень: патентна інформація». Учасниками першого заходу були бібліотекарі вишів та наукових бібліотек Львова, Луцька, Ужгорода, Тернополя, Івано-Франківська, Чернівців. На другому були присутні представники 14 інститутів та НДЧ Львівської політехніки. До нього долучилися й охочі бібліотекарі.

Обидва заходи провела кандидат технічних наук, патентний повірений, менеджер Асоціації «Інформатіо-Консорціум» Вікторія Чьочь. Учасники першого семінару ознайомилися з основами авторського права, дізналися про проблеми застосування норм авторського права у професійній діяльності. Вікторія Чьочь розповіла про очікуваний довідник «Авторське право для бібліотекарів», який незабаром побачить світ. У ньому будуть відповіді на запитання про те, як, працюючи з творами авторів, не порушувати їхні права, як використовувати авторське право у бібліотечній діяльності, зрештою, як поєднати авторське право і залучення читачів. Бібліотекарі почули про системи авторського права, права авторів, менеджмент авторського права, ліцензування та Creative Commons.

Під час обговорення теми «Інформаційне забезпечення наукових досліджень: патентна інформація» представники кафедр та науково-дослідних підрозділів Університету дізналися про особливості патентної інформації, де і як її шукати, почули про використання патентних баз даних у наукометричних дослідженнях.