В Музеї історії релігії відбулася організована МІОК Львівської політехніки зустріч із поетесою Вірою Вовк

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Зустріч із Вірою Вовк

Багатолюдна, емоційна й надзвичайно тепла зустріч відбулася 7 травня 2017 року в приміщенні Львівського музею історії релігії із відомою українською поетесою, громадською діячкою, професоркою Вірою Вовк. Ініціатором заходу став Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків із діаспорою на чолі з Іриною Ключковською.

Віра Вовк презентувала на своїй Батьківщині збірку «Три поеми», до якої увійшли твори «Земля іскриста», «Гріх святости», «Ластів’яче перо». Це видання авторка присвятила своїм найближчим подругам-посестрам – українській художниці зі Швейцарії Зої Лісовській та, музикантці з Бразилії Терезії де Олівейрі.

– Дякую за можливість ще раз побути в моїй Україні, доторкнутися її, побачити незабутні мені місця і лиця, обійняти дорогих мені людей. Я вдячна за цей дар і за любов. Саме така глибока любов віддає молоде життя за свій край. Вона живить надією та оптимізмом мої покоління. Жиймо в любові, щоб усі наші думки і бажання світили і сяяли, тоді Україна воскресне! Я відчуваю себе щасливою, коли мені народжується добра книжка чи добра поезія. Це містичне спілкування з красою. Я хочу ділитися цим своїм щастям. Поетові найважливіше – творити. І він радіє, коли його творчість торкається душі, – такими думками поділилася поважна гостя.

Український письменник та перекладач із Польщі, професор університету імені Марії Кюрі-Склодовської в Любліні Тадей Карабович не зміг приїхати та написав зворушливий лист-привітання. В ньому він, зокрема, наголосив, що літературний феномен Віри Вовк у тому, що поетеса плекає в творчому дискурсі авторську картину світу, базуючи її на багатокультурності. Цей багатогранний та складний концепт бачимо як творчий процес. Її твори – це скарб серця. А філософія творчості єднається навколо української ідеї.

На зустрічі звучали твори Віри Вовк. Добірку поезії продекламували учасники Народного театру-студії «Хочу» Народного дому «Просвіта» Національного університету «Львівська політехніка», яку доповнили музичні твори у виконанні струнного квартету Університету (керівник Роман Кресленко).

Спеціально до приїзду письменниці в Україну польський письменник Анджей Ходацький, який написав книгу «Доктор Селянський» про батька поетеси, виготовив і передав до Львова гебаневий реліквіар із землею з могили доктора Остапа Селянського та трьохсот тисяч невинних жертв, що загинули під час бомбардування Дрездена в ніч на 13 лютого 1945 року. Доктор Селянський, рятуючи під час нальоту життя людини на операційному столі, відмовився спуститися в бомбосховище і загинув, як герой. Згодом реліквіар встановлять у Соборі Святого Юра, з яким тісно переплітається доля родини Віри Вовк.

У переддень зустрічі Вірі Вовк вручили почесне звання Doctor Honoris Сausa Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Про десятилітню дружбу та тісну співпрацю з Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою пані Віри розповіла директор Ірина Ключковська, наголосивши, що не один народ хотів би мати поетку такої глибини. В цій поезії закодоване життя Віри Вовк, базоване на християнських цінностях. Вона пише: «Моя душа стане дзвоном старої бойківської дзвіниці, щоб голосити за мертвими і будити живих». І справді, вона ціле своє життя будила мільйони українців, розсіяних по світах. Життєвим кредо нашої почесної гості є зберігати рідну культуру, рідне слово. Ці принципи мають стати фундаментальними для всіх нас.

Глибокий аналіз творчості Віри Вовк зробив відомий український поет-шістдесятник, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Ігор Калинець. Він наголосив і на значущості цієї зустрічі і для українців, і для поетеси:

– Нині ще одне повернення Віри Вовк на Батьківщину. Вона в своїх спогадах пише: найцінніше, що я забрала з України – її пахощі і прянощі. Вони цупко всоталися в пам’яті. Це був ніколи не втрачений запах євшан-зілля, віри й правіри, історії і звичаї, калейдоскоп рідних облич. І це щось непояснимо сильніше, бо і вона знову тут.

Радістю від можливості спілкування поділилася й поетеса і видавець Мар’яна Савка та співак, учасник гурту «Пікардійська терція» Ярослав Нудик.

– Велике щастя і радість бачити вас. У нашому житті є велика любов і велике щастя бути поруч із вами. Своїм життям, своєю долею ви зшиваєте розірвані клапті нашої ідентичності. Це надзвичайно важлива місія. Я щаслива, що ми хоч трошечки до цього дотичні, – зазначила Мар’яна Савка.
 

Фото Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»

Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк Зустріч із Вірою Вовк