В Міністерстві освіти і науки України відбулась стартова зустріч проєкту Open4UA

Олександр Березко, координатор проєкту Open4UA
Kick-Off Meeting of the Open4UA project

24-25 січня в залі засідань колегії Міністерства освіти і науки України відбулась перша частина стартової зустрічі проєкту «Відкрита наука для української системи вищої освіти» (Open4UA), що співфінансується Євросоюзом в межах програми Erasmus+ за напрямом «Розвиток потенціалу вищої освіти». Як структурний проєкт (Strand 3), Open4UA передбачає вплив на системні зміни в Україні через активну співпрацю з ключовими стейкхолдерами і є логічним продовженням проєкту OPTIMA з розвитку практик відкритої науки в Україні.

Загалом до складу консорціуму входять 16 організацій з Бельгії, Нідерландів, Словенії та України, включно з МОН та Національним фондом досліджень України (НФДУ). Організацією-координатором є Національний університет «Львівська політехніка», який буде насамперед представлений кафедрою соціальних комунікацій та інформаційної діяльності.

Зокрема в межах проєкту передбачено:

  • Розроблення проєкту Закону України про внесення змін до законодавства щодо державної політики у сфері відкритої науки.
  • Підготовка рекомендацій щодо імплементації принципів CoARA в політики та практики оцінювання проєктів національними донорами.
  • Розроблення відкритої бази даних проєктів, фінансованих НФДУ.
  • Підготовка рекомендацій щодо державної атестації ЗВО на основі принципів відкритої науки.
  • Розроблення інституційного інструментарію для впровадження відкритої науки та реформування оцінювання наукової діяльності.

Перший день заходу розпочався із вітальних слів Дениса Курбатова, заступника Міністра освіти і науки України, який наголосив на важливості реформ щодо оцінювання наукової діяльності та впровадження відкритої науки в Україні. Після цього Григорій Мозолевич, в. о. генерального директора Директорату розвитку науки МОН, у своєму виступі підкреслив необхідність вивчення міжнародного досвіду та найкращих практик для реалізації цих реформ та важливу роль проєкту Open4UA у цьому процесі.

У цей день члени консорціуму Open4UA працювали спільно з членами робочої групи МОН з розроблення методики оцінювання ефективності наукової (науково-технічної) діяльності наукових установ та закладів вищої освіти в частині провадження такими закладами наукової (науково-технічної) діяльності за окремими науковими напрямами під час проведення державної атестації. Таке поєднання двох колективів (які, до речі, мають багато спільних членів) було вкрай корисним, адже забезпечило синергію та дало змогу детально обговорити ідеї робочої групи через призму різних наукових дисциплін від медицини та права до фізики й мистецтвознавства.

Олександр Березко, координатор проєкту Open4UA, співголова Національного осередку CoARA та секретар робочої групи МОН, окреслив перспективні напрями розвитку оцінювання наукової діяльності в Україні згідно принципів відкритої науки та CoARA й розповів про поточні напрацювання обох колективів. Після цього відбулась тривала дискусія в малих групах у форматі «світового кафе», яке модерували представники консорціуму проєкту. Наразі результати цього обговорення потребують аналізу та узагальнення, але вже зрозуміло, що вони ляжуть в основу майбутніх напрацювань Open4UA та робочої групи. Жанна Таланова, присутня представниця Національного Еразмус+ офісу в Україні, високо оцінила активну співпрацю з МОН вже з самого початку проєкту, оскільки це дасть змогу забезпечити його максимальний вплив. 

Другий день стартової зустрічі пройшов у гібридному форматі, який передбачав онлайн-участь членів консорціуму з Євросоюзу, а також усіх, хто не мав змоги бути в Києві особисто. Його надихаючим стартом стали вітальні слова Григорія Мозолевича, Джулії Марано, проєктної офіцерки від Європейського агентства з питань освіти і культури (EACEA), Світлани Шитікової (очільниці Національного Еразмус+ офісу в Україні) та Тоні Рос-Геллауера, керівника Групи відкритих і відтворюваних досліджень Технічного університету Граца й члена Дорадчої ради проєкту.

Після короткого огляду цілей та робочого плану Open4UA, зробленого координатором, почались презентації усіх членів консорціуму, які дали змогу познайомитися з усіма організаціями-партнерами ближче. Львівську політехніку презентував Павло Жежнич, проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації університету та інституційний координатор Open4UA. Запис цієї частини зустрічі можна переглянути на YouTube-каналі проєкту.



У другій половині дня лідери робочих пакетів (Львівська політехніка, Люблянський університет, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, НФДУ та Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського) представили відповідні завдання проєкту та плани їхньої реалізації. На завершення стартової зустрічі відбулись виступи членкинь Дорадчої ради проєкту: Олександри Антонюк, голови Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій, та Юлії Безвершенко, співзасновниці проєкту «Наука в небезпеці» (Science at Risk) та колишньої генеральної директорки Директорату науки та інновацій МОН. Запис цієї частини зустрічі також доступний на YouTube-каналі проєкту.



Можна констатувати, що перша частина стартової зустрічі Open4UA пройшла на високому організаційному та професійному рівні, давши чудовий імпульс не лише роботі консорціуму, а й реалізації вкрай необхідних Україні реформ. Другу частина зустрічі заплановано провести у березні 2024 року в Делфтському технічному університеті (Нідерланди) за участі усіх партнерів.

Підписуйтесь на сторінки проєкту Open4UA у соцмережах, щоб першими отримувати новини про реформування наукової сфери в Україні: Facebook, X (Twitter), YouTube.

Виступ Дениса Курбатова Другий день стартової зустрічі Прапори країн-учасниць