Британське право для юристів-політехніків: в ІППО відбулася перша лекція від Центру британського права у Львові

Марія Масюк, тижневик «Аудиторія»
Стів Террет в  Центрі британського права

10 грудня в Інституті права, психології та інноваційної освіти відбулася перша лекція від Центру британського права у Львові.

Її прочитав керівник Центру британського права Стів Террет, який розповів, навіщо юристам потрібно вивчати англійську мову. Окрім цього, пояснив для присутніх відмінність між британським, шотландським, ірландським правом та чому ми вивчаємо саме британське. Захід було поділено на дві частини: лекція та, одразу після короткої перерви, практична в міні-групах.

Доктор Террет наголосив на можливостях, які можуть використовувати студенти. Це і програми міжуніверситетського обміну з іншими країнами, і Work and Travel. Варто робити все можливе, коли ми перебуваємо на навчанні в університеті. У жодному разі не можна відкладати вивчення англійської на потім. Стів був налаштований на дружню та щиру атмосферу: він особисто знайомився з кожним, запитував про досвід та плани на майбутнє.

Також він розповів про програму «1-Year Diploma in English Law & Legal Skills 2019–2020». Вона ознайомить з англійським матеріальним правом та основами юридичних навичок. Навчання не зводитиметься лише до теорії. Буде тут і практика: юристів-початківців учитимуть, як правильно спілкуватися з клієнтами та опитувати їх. Окрім цього, викладатимуть усну та письмову адвокацію. Навчать вести переговори та складати контракти, готувати резюме та проходити співбесіди.

Цікаво, що диплом з англійського права може здобути юрист, незалежно від того, на якому етапі кар’єри він чи вона перебуває. Це може бути і практикуючий юрист, і студент. Стів Террет сказав, що диплом допоможе втілити плани та амбіції в реальність. Учителями тут є експерти та досвідчені юристи, для яких англійська – рідна. Якщо для студентів може бути недостатньо інформації на занятті, або ж у них виникли питання, то мають можливість зв’язатися з викладачем через сайт центру.

Координаторка курсу в університеті, викладачка державного права зарубіжних країн Ірина Софінська розповідає, що з Центром британського права підписано меморандум, тому провідні юристи діляться досвідом саме у Львівській політехніці. Курси є платні.

– Ця програма спрямована на поглиблене вивчення британського права. Ми відкриті також і для інших навчальних закладів, студенти яких можуть приходити на заняття. Якщо йдеться про Україну загалом, то такий осередок є і в Києві. Центри британського права розташовано в містах центрально-східної Європи, – говорить Ірина Софінська.

Всього у Львівській політехніці відбудеться вісім занять від Британського юридичного центру, кожне з яких триває близько чотирьох годин. Усе викладання провадитимуть англійською мовою в інтерактивній формі. Наступне заняття відбудеться 21 січня, а фінальне – аж у вересні.

Зазначимо, що Британський юридичний центр створено на базі юридичного факультету університету Кембриджа.

Стів Террет в  Центрі британського права Стів Террет в  Центрі британського права Стів Террет в  Центрі британського права Стів Террет в  Центрі британського права