Інтернет речей допоможе зробити наші будинки «розумними»: в ІКНІ відкрили нову навчальну лабораторію

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
відкриття нової IoT-лабораторії

Як уже повідомляли, на кафедрі програмного забезпечення Національного університету «Львівська політехніка» відкрили нову навчальну лабораторію, обладнану з допомогою ІТ-компанії DataArt.

Поки запрошені збиралися на урочистість, журналіст прес-служби поспілкувався із завідувачем кафедри, доктором технічних наук Віталієм Яковиною. Поцікавився, як Інтернет речей, нова галузь інформаційних технологій, може вплинути на наше повсякденне життя.

– За цим – майбутнє, – відповів співрозмовник. – Воно невідворотно стає реаліями нашого життя. Вже зараз наші будинки, побутові пристрої стають «розумними». Кожна розетка, кожна лампочка, кожен пристрій, які є у нас вдома, можуть бути підключені до Інтернету. До прикладу, вас ніколи не буде непокоїти питання, чи не забули ви вимкнути праску, щоб не сталася пожежа. А якщо забули, то її можна буде вимкнути, надіславши команду з телефона. Але для того, щоб усе це працювало, потрібні дві складові: апаратна частина (це ми образно називаємо «залізом»), яку роблять фахівці з електронної апаратури, і програмна частина, яку розробляють програмісти.

– Інтернет речей – це нова спеціальність чи спеціалізація?

– Ні те, ні друге. Це курс вибіркового блоку для студентів у рамках спеціальності «інженерія програмного забезпечення». Не може бути окрема спеціальність, наприклад, для вивчення не всього автомобіля, а лише його одного колеса. Завдяки відкритій лабораторії наші студенти отримають кращі можливості й навички програмування, тестування та створення систем Інтернету речей. У вільний від занять час лабораторію використовуватимуть для проведення занять гуртка Internet-of-Things, яким керує старший викладач кафедри Роман Гацько.

Урочисте відкриття лабораторії вступним словом розпочав проректор з науково-педагогічної роботи Львівської політехніки професор Дмитро Федасюк. Він подякував керівництву компанії DataArt за той внесок, який вона робить у розвиток освіти в галузі інформаційних технологій: «Ми є свідками синергії потреб ІТ-ринку та Університету, який готує конкурентоздатних фахівців. Ми отримуємо добрі відгуки про наших випускників, стежимо за їхнім працевлаштуванням».

Перед присутніми виступив очільник львівського офісу компанії Валерій Волков. Він – випускник кафедри програмного забезпечення 2003 року. Відтоді, за його словами, на кафедрі відбулися значні зміни, зокрема, в обладнанні сучасними приладами, запровадженні навчальних програм, наближених до потреб ринку праці. Він також повідомив, що невдовзі львівський офіс компанії територіально наблизиться до Львівської політехніки, отже, співпраця буде ще ефективнішою. Цілий поверх приміщення виділено під навчальні лабораторії, зокрема і для студентів Львівської політехніки.

На урочисте відкриття лабораторії Валерій Волков запросив двох молодих працівників DataArt Ярему Дацишина і Сергія Іващенка. Торік у грудні вони отримали дипломи на кафедрі прикладної математики за спеціальністю «Математичне моделювання» і тепер успішно працюють. А почали співпрацювати з ІТ-компанією ще з четвертого курсу.

Ярема Дацишин порадив студентам особливу вагу звернути на знання англійської мови: «Якщо не пройдете співбесіду англійською мовою, ніхто далі не буде з вами розмовляти...». Натомість Сергій Іващенко вважає, що не треба так лякати майбутніх програмістів іноземною мовою: він сам вдосконалював її на курсах, які діють у компанії. Сергій порадив студентам шукати місце праці вже з ІІІ–ІV курсу. Поєднувати працю і навчання не так уже й важко: у компанії гнучкий графік роботи, та й на кафедрі із розумінням ставляться до студентів, які працюють. Головне – рішуче йти до своєї мети.

відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії відкриття нової IoT-лабораторії