Японське літо у Політехніці: на кафедрі іноземних мов ІГСН завершився розмовний табір японської мови

Анастасія Степаняк (Мозгова), тижневик «Аудиторія»
табір японської мови

Уже традиційно влітку на кафедрі іноземних мов Інституту гуманітарних та соціальних наук відбувається розмовний табір японської мови. Цей рік не став винятком – від 1 до 5 липня три десятки охочих студентів пірнали у світ Японії.

Наставниками табору були постійні партнери кафедри ІМ – делегати Японської Фундації в Україні Ясунорі Фуджісакі та Томоко Маедзіму. На відміну від минулого року, цьогоріч до роботи Літньої школи долучилася також низка викладачів із Українсько-японського центру НУ «КПІ» та ЛНУ імені Івана Франка. З нашого університету табором опікувалися завідувачка кафедри ІМ Наталія Мукан, працівники кафедри – Мирон Федоришин, Ольга Літінська, Василь Трущак і керівник Українсько-японського центру при НТБ Львівської політехніки Ігор Зорій.

– Цьогорічний табір став не тільки прекрасною нагодою для студентів підвищити свій рівень японської, а й чудовим майданчиком для академічної комунікації між представниками трьох провідних вишів України. Можна сказати, що у кулуарах нашого табору відбулася міні-конференція з проблем викладання японської мови. Це справді безцінний досвід! – коментує доцентка кафедри Ольга Літінська.

Учасниками школи стали три десятки охочих студентів 1–4 курсів спеціальності «прикладна лінгвістика», а також інших спеціальностей, котрі відвідують факультатив з японської мови, що діє на кафедрі ІМ. Попереднього року таку можливість мали лише політехніки, цьогоріч японськомовний табір відчинив двері для студентів-японістів Франкового вишу.

Навчання було безоплатне. Щодня на студентів чекало три пари, дві з яких – від викладачів-японців. Завершувала навчальний день культурна програма, яку цього року розширили: «школярі» мали змогу вбратися у традиційний японський одяг – юкату, спробувати свої сили у мистецтві каліграфії – сьодо та об’єднатися у колі японського танку – бон одорі.

– Японську вивчаю як другу іноземну мову. У цій школі брала участь ще минулого року, коли її організували вперше. Тоді мені дуже сподобалося, бо це надзвичайно великий досвід, особливо для людини, яка небагато часу вивчає цю мову. Класно, що, окрім мови, ми ще вивчали японські традиції, культуру, зокрема, каліграфію. Ніколи не думала, що це настільки складно – навіть кут тримання пензлика має значення. Уже вдруге я приміряла юкату, а однаково вражена. Мені дуже сподобалося, вже чекаю наступного року, аби знову взяти участь у цій школі, – ділиться Каріна Макогончук, студентка третього курсу, спеціальності «прикладна лінгвістика».

По завершенню табору-школи всі студенти отримали сертифікати учасника.

в таборі японської мови в таборі японської мови в таборі японської мови в таборі японської мови в таборі японської мови в таборі японської мови в таборі японської мови в таборі японської мови в таборі японської мови в таборі японської мови