Демократію неможливо побудувати, коли суспільство несвідоме: в ІГСН відбувся тренінг зі сталого розвитку

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
на тренінгу зі сталого місцевого розвитку

На кафедрі політології та міжнародних відносин ІГСН 4–5 травня відбувся тренінг зі сталого місцевого розвитку за підтримки Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Тетяна Дієва, представник відділу моніторингу та зв’язків з громадськістю Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», із якою кафедра політології та міжнародних відносин співпрацює вже кілька років, розповіла:

– Цим тренінгом ми розпочинаємо серію заходів у вишах, присвячених темі сталого місцевого розвитку в контексті цілей сталого розвитку ООН. Сьогоднішній – перший, а ще будуть у Дніпрі, Полтаві, Вінниці й Сумах. Проект функціонує від 2008-го в усіх областях України й має значний практичний досвід бачення методології сталого місцевого розвитку. 2012 року було вирішено об’єднати практичний досвід із академічною теорією, так зародилися ідея створити мережу вишів України, куди ввійшов і Національний університет «Львівська політехніка». Мета цього тренінгу – поєднати досвід і знання учасників проекту саме в контексті цілей сталого розвитку програми ООН.

Окрім викладачів, у тренінгу брали участь і студенти. На другий день відбулася зустріч із громадою міста Золочева, яка також працює в рамках проекту. Як зазначив Ігор Назар, ця поїздка мала на меті допомогти зрозуміти кожному, на якому етапі розвитку перебуває місто, громада та як можна розвиватися далі.

– Після Революції Гідності ми намагаємося побудувати демократичну систему, громадянське суспільство, але водночас бачимо, що цей процес не є однозначним і простим. На моє глибоке переконання, справа не лише в технічних моментах, у вмінні чи невмінні влади реалізувати реформи, а в політичній свідомості й культурі громадян. Демократію неможливо побудувати, коли суспільство несвідоме, налаштоване негативно й недемократично. На Заході демократія розвивається успішно, бо все відбувалося еволюційно: покоління за поколінням переосмислювало демократичні цінності, змінювалась роль громади у житті суспільства. У цьому контексті проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», є дуже корисним, тому що він дозволяє побачити на конкретних прикладах місце й можливості громади в житті суспільства й держави, він демонструє важливість людини та здатність спільноти розв’язувати місцеві проблеми, доводить, що не лише від громади, а й від кожного залежить, як вони житимуть, яке середовище їх оточуватиме, – сказав Микола Бучич, декан Інституту гуманітарних і соціальних наук.

на тренінгу зі сталого місцевого розвитку на тренінгу зі сталого місцевого розвитку на тренінгу зі сталого місцевого розвитку на тренінгу зі сталого місцевого розвитку на тренінгу зі сталого місцевого розвитку на тренінгу зі сталого місцевого розвитку на тренінгу зі сталого місцевого розвитку на тренінгу зі сталого місцевого розвитку на тренінгу зі сталого місцевого розвитку