Бути дизайнером інтер’єру – перспективно: в ІАРХ відбувся освітній дискурс «Архітектура інтер’єру 20+»

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
освітній дискурс «Архітектура інтер’єру 20+»

У цьому переконалися студенти-архітектори, які побували на освітньому дискурсі «Архітектура інтер’єру 20+», що відбувся з нагоди 20-річчя викладання напряму «Проектування інтер’єрів в Інституті архітектури». У ньому взяли участь фахівці та науковці зі Львова та Києва.

Цього дня майбутні архітектори мали нагоду безпосередньо поспілкуватися з найкращими фахівцями в галузі проектування інтер’єрів, а гості – поділитися власним досвідом та здобутками.

Спеціальності архітектора притаманний творчий підхід до своєї роботи та глибинний підхід до справи. Проектування інтер’єрів вивчають на кафедрі архітектурного проектування та інженерії 20 років. Її завідувач професор Ігор Гнесь згадує, що ідея впровадити у навчання дисципліну виникла всередині 90-х років: «Це був кризовий період. Випускникам було важко влаштуватися на роботу, тому ми вирішили озброїти їх додатковими знаннями і вміннями з дизайну інтер’єру, щоб це стало для них соломинкою, що допоможе втримати прихильність до професії». Згодом практика показала, що у проектуванні інтер’єрів випускники знаходять себе. Про це розповіла доцент кафедри Леся Грицюк, навівши конкретні реальні приклади професійного розвитку випускників. Пані Грицюк представила учасникам альбом зреалізованих проектів інтер’єрів, котрі виконали випускники колишнього факультету архітектури та теперішнього Інституту архітектури, які навчалися протягом 1998–2018 років. Як естетичне доповнення до події – виставка проектів інтер’єрів у стінах Інституту архітектури.

Свої майстер-класи презентували київські архітектори: Антоніна Капля, Оля Богданова, Володимир Непийвода та львівські: Андрій Асанов і Марко Савицький. Усі вони – топові архітектори, дизайнери України, які формують сучасні тренди в проектуванні інтер’єрів. За зреалізовані проекти авторів не раз нагороджували в українських та міжнародних конкурсах. Під час панельної дискусії йшлося про архітектурні інспірації, роздумували про інтер’єри майбутнього.

Учасників та гостей дискурсу привітав директор ІАРХ Богдан Черкес, проректор університету Роман Корж, віце-президент Національної спілки архітекторів України Олена Олійник, головний архітектор міста Юліан Чаплінський.

освітній дискурс «Архітектура інтер’єру 20+» освітній дискурс «Архітектура інтер’єру 20+» освітній дискурс «Архітектура інтер’єру 20+» освітній дискурс «Архітектура інтер’єру 20+» освітній дискурс «Архітектура інтер’єру 20+» освітній дискурс «Архітектура інтер’єру 20+»