В Інституті архітектури Львівської політехніки студентці вручили премію імені героя Анатолія Штанька

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
нагородження

В Інституті архітектури обрали кращу бакалаврську роботу соціального спрямування. Рідні героя сучасної російсько-української війни Анатолія Штанька, який багато років був викладачем ІАРХ, запровадили іменну премію, щоб заохотити молодь створювати не лише бізнес-проекти, а й проекти соціального спрямування.

– Анатолій Штанько – це зразок героїзму. Коли виникла загроза, він взяв зброю й пішов захищати нашу Батьківщину. Після перших поранень і контузії не залишився вдома, а повернувся на фронт. Був добрим архітектором, поетом-піснярем. У нього є чого повчитися, зокрема безстрашшя, любові, віри в майбутнє. Засновники конкурсу – рідні героя син Андрій і дружина Валентина, – наголосив під час нагородження директор ІАРХ професор Богдан Черкес.

Загалом у конкурсі взяло участь півтора десятка бакалаврських робіт. Переможницею стала Юлія Могила, яка нині вже навчається на першому курсі магістратури. Студентка підготувала проект створення реабілітаційного центру для дітей, хворих на ДЦП. Каже, що головний акцент робила на зручності та сучасності такого центру, взявши за приклад закордонні аналоги.

– Мусимо пам’ятати, що архітектор створює не лише комерційне, а й комфортне середовище. Переможці отримують іменну відзнаку й символічну грошову нагороду, – зазначив архітектор та ініціатор запровадження премії Андрій Штанько.

Наскільки об’ємною й серйозною є робота переможниці добре знає її наукова керівничка, викладач кафедри архітектурного проектування Оксана Кашуба. Вона підкреслила, що проекти створення громадських будівель значно об’ємніші й складніші, аніж житло. Унікальність комплексу, який робила Юля Могила, ще й у тому, що тут потрібні були знання про особливості людей з інвалідністю. Загалом, викладачка каже, що приємно здивувало збільшення зацікавлення молоді проектами соціального спрямування.

на конкурсі премії Андрій Штанько на конкурсі премії Андрій Штанько на конкурсі премії Андрій Штанько на конкурсі премії Андрій Штанько на конкурсі премії Андрій Штанько