В автомобільно-дорожньому коледжі Університету відбувся круглий стіл з проблем підготовки кадрів для дорожньої галузі

Автомобільно-дорожній коледж Львівської політехніки
Герб Львівської політехніки

2 лютого 2017 року у Львівському автомобільно-дорожньому коледжі Національного університету «Львівська політехніка» відбувся круглий стіл на тему «Проблеми підготовки кадрів для реалізації Стратегії реформування та розвитку дорожньої галузі України». Метою проведення цієї зустрічі стало оприлюднення та обговорення низки проблем, що стосуються якісної підготовки та забезпечення дорожнього виробництва молодими кваліфікованими спеціалістами.

Актуальність цих проблем сьогодні є достатньо значною, тому до заходу долучилися представники великих дорожньо-будівельних організацій різних напрямів діяльності (проектанти, кошторисники, інженери дорожнього виробництва, спеціалісти дорожньо-будівельних лабораторій тощо), представники професійно-технічної освіти та служби зайнятості. Ініціатором зібрання став директор Львівського автомобільно-дорожнього коледжу М.Г. Брегін, який і розпочав засідання круглого столу вітальним словом та ознайомив учасників з метою та завданнями цього заходу.

На обговорення було винесено такі питання.

  • Пріоритетне замовлення Міністерства інфраструктури на підготовку кадрів у системі Міністерства освіти України фахівців дорожньої галузі (кваліфіковані робітники, молодші спеціалісти, спеціалісти з вищою освітою, інженери та проектанти).
  • Структурована підготовка кадрів дорожньої сфери у закладах освіти (формування державного замовлення на підготовку фахівців за денною та заочною формами навчання):
    • кваліфіковані робітники – професійно-технічні училища;
    • молодші спеціалісти, механіки, технологи – спеціалізовані технікуми та коледжі;
    • інженери, проектанти, спеціалісти з вищою освітою – вищі навчальні заклади.
  • Організація курсів для підготовки працівників дорожньої галузі з незайнятого населення територіальними центрами зайнятості на базі навчальних закладів.
  • Організація практичного стажування викладачів та проходження практики студентів на виробництві (реальне практичне навчання).
  • Завдання щодо внесення змін до навчальних планів та програм відповідно до вимог сучасних технологій дорожнього будівництва та експлуатації.
  • Допомога навчальним закладам у поліпшенні навчально-матеріальної та технічної бази для підготовки робітників та спеціалістів. Створення регіонального навчально-практичного центру обслуговування дорожньо-будівельної техніки.

Приємно, що всі учасники підтримали пропозиції представників Львівського автомобільно-дорожнього коледжу. Навчальний заклад розраховує на тісну співпрацю з виробництвом, щоб забезпечити якісну освіту та практичне навчання, покращити матеріально-технічну базу згідно з вимогами сучасного дорожнього виробництва та створити всі умови для підготовки кваліфікованих дорожніх спеціалістів, які б забезпечували розвиток дорожньої галузі України.