Уряд підтримав ініціативу МОН щодо продовження терміну повноважень тимчасового складу НАЗЯВО

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка до матеріалу

3 травня 2022 року під час засідання Уряду було схвалено законодавчу ініціативу Міністерства освіти і науки із внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Зокрема, законопроєктом передбачено відтермінувати проведення конкурсу до припинення або скасування воєнного стану та продовжити термін повноважень тимчасового складу НАЗЯВО.

Необхідність внесення змін обумовлено тим, що термін повноважень тимчасового складу Національного агентства спливає в червні 2022 року, після чого акредитація освітніх програм, яка є однією з передумов видачі документів про вищу освіту, стала б неможливою. Водночас військова агресія рф проти України різко обмежує для багатьох кандидатів можливість податися на участь у конкурсі через незалежні від них причини. Відповідно, проведення конкурсу для формування нового складу Національного агентства є неможливим.

Продовження терміну повноважень тимчасового складу НАЗЯВО на час воєнного стану та шестимісячного періоду після його скасування або припинення дасть змогу зберегти безперервність проведення акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.
 

Нагадаємо, що відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 травня 2020 року № 573-р заступником голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти до обрання нового складу агентства призначено Богдана Моркляника, доктора технічних наук, професора кафедри опору матеріалів та будівельної механіки Інституту будівництва та інженерних систем Національного університету «Львівська політехніка».