Університет не припиняє модернізації, попри виклики сьогодення

Марія Кіндратович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Володимир Крайовський

Львівська політехніка невпинно розвивається. Серед іншого у Стратегічному плані розвитку університету до 2025 року запланована низка енергоощадних заходів. Проректор з навчально-виробничої роботи Володимир Крайовський розповів про це детальніше.

– Як виникла ідея енергоощадної модернізації? Хто ініціював зміни?

– Як відомо раніше, МОН та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) узгодили основні питання відбору українських вишів до другої фази проєкту «Вища освіта України», що спрямований на покращення енергоефективності університетів та оновлення їх наукового обладнання. У перелік потрапив й наш університет.

– Розкажіть, будь ласка, конкретніше про план енергоощадних заходів у Політехніці.

– Ми запланували модернізацію. Йдеться не просто про заміну, а будівництво нової котельні, що на вулиці Колесси, 2. На жаль, змінилося законодавство, а це дещо продовжило процес узгодження документації. Потрібні погодження з газовими службами, безпековими. Наразі ми вимушено перенесли окремі процедури, проте усі документи готові. Чекаємо дозволу ректора на оголошення тендеру.

– З якими викликами довелося стикатися у процесі роботи?

– Очевидно, існують труднощі з енергоефективністю загалом в університетах – це пов’язано часто зі старими, надто великими чи занедбаними приміщеннями. Саме тому зараз таким важливим є цей проєкт покращення енергоефективності Міністерства освіти і науки та Європейського інвестиційного банку. Його загальна вартість – 160 млн євро.

– Які ще заходи реалізовуватимете у рамках проєкту?

– На 2020 рік у нас запланована котельня на вулиці Устияновича. Наша мета – впровадження ефективних заходів енергозбереження та оптимізації управлінських процесів енергоспоживання.