Україну прийняли до Європейської федерації національних мовних інституцій

За матеріалами порталу Освіта.ua
Заставка до матеріалу

Україна отримала статус асоційованого члена Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL), що дасть можливість формувати стратегію законодавчого захисту української мови як майбутньої мови ЄС.

Рішення про це було одноголосно прийнято на позачерговому засіданні Генеральної асамблеї EFNIL.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь підкреслив, що зараз фронт боротьби за Україну – це і фронт утвердження української мови, тому для країни є великою честю можливість приєднатися до континентальної родини мовних інституцій.

«Адже членство в EFNIL надасть Україні можливість формувати стратегію законодавчого захисту української мови як майбутньої мови ЄС. У цей непростий для України час нам дуже важлива підтримка провідних мовних інституцій Європи – наших міжнародних партнерів», – наголосив Тарас Кремінь.

За словами Тараса Кременя, боротьба за мову – це і боротьба за самоідентичність української нації.

«Тому свідомий перехід наших співгромадян на українську мову, ефективний захист інформаційного поля, всебічний розвиток мови – це захист національних інтересів, протидія країні-агресору та боротьба за нашу Незалежність», – зазначив Тарас Кремінь.

Виступаючи на засіданні Генеральній асамблеї EFNIL, він поінформував європейських партнерів про політику геноциду, яку цілеспрямовано веде кремль, а також політику лінгвоциду.

«Так, у щойно окупованих російськими військами Донецькій та Луганській областях вороги продовжують політику деукраїнізації. Повідомляючи про відновлення навчального процесу в школах, окупанти наголошують, що такі предмети, як «українська мова», «українська література» та «історія України» вивчатися не будуть», – зазначив Тарас Кремінь.