Україністи МІОКу взяли участь у конференції щодо розбудови мережі заходів з опанування української мови»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-конференції

25 травня 2022 року, в День філолога, команда україністів Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» взяла участь в онлайн-конференції «Перспективи розбудови мережі безкоштовних курсів, розмовних клубів та онлайн-ресурсів з опанування української мови», ініційованій Уповноваженим із захисту державної мови. До заходу долучилися представники різноманітних громадських ініціатив з популяризації та навчання української мови внутрішньо переміщених осіб.

Учасники від Інституту поділилися досвідом організації та проведення розмовного клубу «Говорімо українською!», який МІОК успішно провів 29 березня – 17 травня 2022 року.

Назар Данчишин, к. ф. н., науковий співробітник, ініціатор проведення розмовного клубу МІОКу, ознайомив присутніх з концепцією та форматом роботи проєкту й зазначив, що викладачі вирішили проводити заняття у зичливій, невимушеній атмосфері у форматі діалогу, коли немає штучних невидимих бар’єрів між викладачем та слухачем. Це дало можливість слухачам вільно себе почувати, не боятися помилок, а зовсім навпаки – активно долучатися до дискусій. Оксана Трумко, к. ф. н., наукова співробітниця МІОКу, розповіла про методику організації занять, зокрема про два обов’язкові складники занять: мову на практиці та українську культуру.

Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови, підкреслив вагомість та необхідність ініціатив з поширення та утвердження української мови: «Організатори мовних курсів – справжні державники, які своєю діяльністю сприяють захисту конституційних прав громадян України на отримання інформації та послуг державною мовою. За відсутності місцевих програм такі курси відкривають нові можливості для внутрішньо переміщених осіб, кожному, для кого українська мова має провідне значення».