Україна ввійшла до рейтингу з відкритих даних Open Data Maturity Report 2020 з показником, вищим за середній у Європі

За матеріалами сайту Міністерства цифрової трансформації України
Ілюстрація до відкритих даних

17 грудня 2020 року Європейський портал даних опублікував шостий щорічний звіт Open Data Maturity Report 2020 щодо рівня розвитку сфери відкритих даних. Україна вперше брала участь у визначенні рейтингу й увійшла до переліку країн, що швидко розвиваються (Fast-trackers), разом із Болгарією, Грецією, Італією, Кіпром, Латвією, Литвою, Нідерландами, Німеччиною, Словенією, Фінляндією, Хорватією і Швецією. Набравши 2 180 балів із 2 600 можливих, Україна посіла 17 місце в рейтингу, продемонструвавши рівень зрілості сфери відкритих даних на рівні 84%, при цьому середній показник зрілості сфери у Європі становить 78%.

Відкриті дані – це інформація, яку має публікувати держава у відкритому для всіх громадян доступі та у машиночитному форматі. Бюджет громади, показники забруднення води, рух громадського транспорту, виплати лікарям, дороги, що внесені до переліку ремонтів, – ці та інші дані є у володінні держави і є корисними для громадян, а тому мають бути відкритими. В Україні сфера відкритих даних стрімко розвивається від 2015 року та підтримується міжнародними донорами, адже відкриті дані допомагають боротися з корупцією завдяки відкритості та прозорості інформації для всіх.

З метою покращення доступу до відкритих даних, підвищення їхньої якості, а також посилення їхнього впливу на національному, регіональному та місцевому рівнях від 2015 року Європейський портал даних (що є основною точкою входу до даних, які публікуються європейськими країнами) проводить щорічне дослідження Open Data Maturity Report, в якому оцінюється поточна ситуація розвитку сфери, прогрес країн щодо відкриття даних та надаються рекомендації щодо покращення ситуації.

Цього року, окрім країн Європейського Союзу і Європейської асоціації вільної торгівлі та Великої Британії, уперше в дослідженні взяли участь країни Східного партнерства, серед яких і Україна. Оцінювалася державна політика, функціонал національного порталу відкритих даних, якість наборів та вплив відкритих даних. За всіма показниками Україна продемонструвала вищі результати, ніж в середньому у Європі.

Ознайомитися зі звітом