Україна пам’ятає про Голодомор, а світ його визнає: в Університеті відбулася зустріч за участю Генерального секретаря СКУ

Прес-служба Львівської політехніки
Голодомор в Україні 1932–33 років

З нагоди вшанування 85-х роковин Голодомору в Україні Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою спільно з Народним домом «Просвіта» Львівської політехніки провели зустріч під назвою «Україна пам’ятає – світ визнає». У ній взяв участь відомий громадський і політичний діяч української діаспори, Голова Міжнародного координаційного комітету у справі Голодомору, Генеральний секретар Світового Конґресу Українців і Президент Союзу українських організацій Австралії Стефан Романів.

Вітаючи гостя, керівник апарату Львівської обласної державної адміністрації Маріанна Вільшинська, зокрема, наголосила:

– Ми щиро дякуємо вам, чільному й авторитетному діячеві української діаспори, за ті великі зусилля, які доклали, аби правда про українську трагедію 1932–1932 років знав весь світ. Ваші та ваших соратників численні зустрічі та поїздки вилилися у визнання Голодомору геноцидом українського народу парламентами 17 країн світу.

Зі словом-привітання виступила директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська, яка нагадала, що в останню суботу листопада в Україні та світі вшановують пам’ять жертв голоду, штучно організованого радянською владою в Україні у 1932–33 роках. Цьогоріч цей день випадає на 24 листопада. Починаючи з 1991 року, Україна в різній формі вшановує пам’ять жертв Голодомору. Та особливої ваги ця подія набула останнім часом. У цей день у кожній українській домівці запалюють Незгасиму свічку пам’яті. Власне, ідею цю висунув Стефан Романів разом зі своїми соратниками, які в далекій Австралії ще 2008 року її вперше втілили.

– Ми тоді знайшли спільну мову з українськими урядовцями, що спільно можемо багато чого зробити, – наголосив, виступаючи, Стефан Романів. – І якщо будемо разом працювати, то зможемо швидше донести світові інформацію про Голодомор. Так розпочалася кампанія «Україна пам’ятає – світ визнає», суть якої полягав у роботі за двома напрямами. З одного боку, в самій Україні потрібно було говорити більше про Голодомор, адже там мало знали про нього, а якщо знали, то лише версію радянської влади. Водночас, «світ визнає» – ми почали роботу з міжнародною спільнотою, парламентами різних країн, ООН, щоб добитися визнання Голодомору геноцидом.

Щодо перспектив роботи на міжнародній арені, наголосив Стефан Романів, Світовий Конгрес Українців, окрім ООН, продовжує працювати над тим, щоб тема визнання Голодомору геноцидом обговорювали у парламентах якомога більшої кількості країн:

– Разом із Міністерством закордонних справ та Верховною Радою України ми створюємо базу матеріалів і будемо координувати роботу в кожній країні, щоб знову і знову торкатися цього питання в парламентах різних країн. Відтак, розпочали цю розмову в Австралії, аби впродовж 2018 року прийняти резолюцію щодо визнання Голодомору геноцидом.

У рамках зустрічі, що пройшла у переповненій Актовій залі головного корпусу Університету, де були присутні і студенти, і викладачі, і представники громадськості Львова, Стефан Романів щиро й відверто поспілкувався з присутніми, відповів на їхні запитання. Учасники зустрічі оглянули виставку «Світовий Конґрес Українців: правда про Голодомор», їм також презентували просвітницькі проекти про дослідження Голодомору інституціями української діаспори, що були реалізовані Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою за участю студентів Львівської політехніки.

У зустрічі взяли участь перший проректор Університету професор Володимир Павлиш і проректор професор Олег Матвійків.

Голодомор в Україні 1932–33 років Голодомор в Україні 1932–33 років Голодомор в Україні 1932–33 років Голодомор в Україні 1932–33 років Голодомор в Україні 1932–33 років Голодомор в Україні 1932–33 років Голодомор в Україні 1932–33 років Голодомор в Україні 1932–33 років Голодомор в Україні 1932–33 років Голодомор в Україні 1932–33 років Голодомор в Україні 1932–33 років Голодомор в Україні 1932–33 років Голодомор в Україні 1932–33 років Голодомор в Україні 1932–33 років Голодомор в Україні 1932–33 років Голодомор в Україні 1932–33 років