Україна — асоційований учасник програми «Горизонт 2020»

НКП ПРОГРАМИ «ГОРИЗОНТ 2020» У ЛЬВІВСЬКІЙ ПОЛІТЕХНІЦІ
Герб Львівської політехніки

20 березня 2015 року відбулося підписання Угоди між Україною і Європейським Союзом про участь України у Рамковій програмі ЄС з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020». Відповідно до Угоди, Україна братиме участь у програмі на правах асоційованого учасника.

Угоду підписали Міністр освіти і науки України Сергій Квіт та Комісар з досліджень, науки та інновацій ЄС Карлос Моедас. Участь у підписанні також взяли Міністр освіти і науки Латвії Маріте Сеіле, голова науково-дослідної робочої групи Ради Постійного представництва Латвії в ЄС Лаума Сіка, Посол, Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти Лілія Гриневич, перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун та заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха.

Карлос Моедас привітав Україну з визначною подією та зазначив, що це історичний день як для України, так і для Європейського Союзу.

Право асоційованого учасника створює широкі можливості для наукової співпраці, проведення спільних наукових досліджень та підвищення мобільності науковців.

Право асоційованого учасника надає установам України:

  • рівні права та можливості з установами країн-учасниць Європейського Союзу;
  • можливість бути бенефіціарами або координаторами проектів у рамках створених консорціумів.

Переваги отримають і українські підприємці, яким буде надано доступ до інструменту програми «Горизонт 2020» для малих і середніх підприємств.

Карлос Моедас також повідомив про фінансування ініціативи Європейського Союзу «EAТ Connect», що означає надання країнам-учасницям європейського партнерства, зокрема, й Україні, широкосмугового інтернету. У рамках цієї ініціативи кампусам університетів надаватиметься доступ до величезної кількості наукових публікацій та баз. Це сприятиме інтеграції України у віртуальний простір Європейського Союзу та міжнародну наукову спільноту.

підписання Угоди між Україною і Європейським Союзом